nederland

Asscher reageert op VVD-advertentie: ‘Rutte zaait cynisme’

23 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte zaait cynisme en misbruikt de onzekerheid over de Nederlandse identiteit. Dat zijn de woorden van PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher, die vlak voor de verkiezingen uithaalt naar de premier.

Coalitiepartners VVD en PvdA hebben de afgelopen maanden, met de Tweede Kamerverkiezingen van maart in het vooruitzicht, weinig goede woorden over voor elkaar. Volgens Asscher (tevens minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is Rutte een ‘slap aftreksel van een populist’.

2016-12-17 13:04:46 ZEVENHUIZEN - Premier Mark Rutte is tijdens een bijeenkomst van de VVD met bezoekers in gesprek over het Oekraineverdrag. ANP KOEN VAN WEELRutte is klaar met hufterigheid: ‘Je kunt ook vertrekken’

Toespraak over ‘de kloof’

Hij verwijst naar een VVD-advertentie die paginagroot in veel Nederlandse kranten stond. In de advertentie staat een ‘brief aan alle Nederlanders’ door Rutte. Volgens de premier wordt een aantal Nederlanders steeds asocialer. Vooral mensen die ‘terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid’ misbruiken die vrijheid in sommige gevallen, meent Rutte.

Volgens Asscher is Rutte alleen maar bezig met het zaaien van cynisme. In het Paard van Troje in Den Haag sprak de PvdA-leider maandag over populisme en ‘de kloof’. Op zijn Twitter-account kondigde Asscher de toespraak aan:  ‘Over populisme, dure krantenadvertenties en wat Nederland écht nodig heeft.’

‘Liever Klaver I dan Rutte III’

Hij haalde ook uit naar de opmerkingen van de liberalen van voor de jaarwisseling. Onder meer omdat de publieke omroep ‘feestdagen’ in plaats van ‘kerstdagen’ schreef in de officiële programmering, zei Rutte zich ‘zorgen te maken over de Nederlandse identiteit’. Als de Kerst gered moest worden, zouden Nederlanders niet op de VVD moeten stemmen.

Toch wilde hij een nieuwe regeringsperiode met de VVD niet uitsluiten. ‘Liever niet,’ aldus de sociaaldemocraat. Als Asscher moet kiezen tussen een derde kabinet onder leiding van Rutte, of een kabinet ‘Klaver I’, zou hij zelfs voor de leider van GroenLinks kiezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.