Rutte klaar met hufterigheid: ‘Je kunt ook vertrekken’

23 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Premier Mark Rutte (VVD) stoort zich aan hoe sommigen in Nederland met elkaar omgaan. Hij vreest dat de Nederlandse normen en waarden in gevaar komen. ‘Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg!’

In een open brief in onder meer het Algemeen Dagblad vraagt hij zich hoe komt dat ‘we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen?’ Rutte zegt zich te storen aan de manier hoe ‘we met elkaar omgaan’. ‘Soms lijkt het dat niemand meer normaal doet. Er ligt slechts één vraag voor, zo schrijft hij. ‘Wat voor land willen we zijn?’

De advertentie van Rutte verscheen maandag in diverse kranten.

Stop de hufterigheid
Hij geeft in een interview met het AD als prangend voorbeeld een allochtone sollicitant die werd afgekeurd als buschauffeur omdat hij geen handen wilden geven aan vrouwen. Het College van de Rechten van de Mens gaf de man onlangs gelijk.

Een bizarre uitspraak, aldus Rutte. ‘Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen.’

Rutte ziet een hoop ‘hufterigheid’, van mensen in het verkeer tot bankiers die klagen over hun bonussen en nieuwkomers die hun cultuur willen opleggen aan Nederlanders. De VVD-leider zegt dat zowel de politiek als de Nederlanders mensen moeten kunnen aanspreken op hun gedrag. ‘Anders gaan we denken dat hufterigheid er nou eenmaal bij hoort tegenwoordig.’

Pleur op
Eerder raakte de premier in opspraak door de uitspraak ‘pleur op’, die hij deed in de richting van Turkse Nederlanders die geen binding hebben met Nederland. Maandag legt hij uit dat die uitspraak voor iedereen geldt. ‘Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!’

De uitspraken van Rutte lijken wat op de campagnetaal van CDA-lijsttrekker Sybrand Buma. Die houdt vol dat Nederlanders, ondanks de grote welvaart, ‘zich niet meer beschermd voelen tegen grote veranderingen en bedreigingen van deze tijd’. Rutte ziet een fantastisch land, maar het land is niet fantastisch, aldus Buma. ‘Er zijn heel veel mensen met zorgen, maar blijkbaar is iedereen die dat vindt verkeerd bezig, volgens deze premier.’