Nederlander woont het liefst in de regio Haarlem

26 juni 2019Leestijd: 2 minuten
De Duin- en Bollenstreek is één van de beste regio's om te wonen. Foto: Peter Hilz

Als geld geen rol speelt dan woont ‘de Nederlander’ het liefst in de omgeving van Haarlem. De ideale gemeenten zijn Rozendaal, Laren en Heemstede. Tubbergen en Dalfsen zijn de gemeenten met de minste misdaad. De beste buurt is Zwarte Berg in Laren. Dat blijkt uit Beste gemeenten 2019.

Lees meer over het jaarlijkse onderzoek Beste gemeenten:

‘Beste gemeenten’ is het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad en Bureau Louter naar al het goede en minder goede dat 9.496 buurten, 355 gemeenten, 50 regio’s en 28 steden bieden. De resultaten staan deze week in Elsevier Weekblad (in print en op de website).

Rozendaal past het beste in het ideaalplaatje van de gemiddelde Nederlander. De gemeente is groen – want het ligt middenin de bossen – het is er veilig en rustig en veel voorzieningen zijn per fiets te bereiken in buurgemeente Arnhem. Als het aan Nederlanders ligt, zijn de omgeving van Haarlem en de Duin- en Bollenstreek de beste regio’s om te wonen. De beste buurt is Zwarte Berg in Laren. De beste steden zijn Haarlem, Groningen en Amersfoort.

Kwaliteiten en verbeterpunten

‘Beste gemeenten’ is het enige onderzoek naar de kwaliteit en aantrekkelijkheid van alle woonomgevingen. De resultaten zijn nuttig voor huizenzoekers en voor iedereen die nieuwsgierig is naar de kwaliteiten en verbeterpunten van alle gemeenten.

Alle gemeenten en regio’s van Nederland zijn door de onderzoekers van Bureau Louter uit Delft op 97 punten vergeleken. Denk aan de nabijheid en verscheidenheid aan scholen, winkels en horeca, natuur, mooie gebouwen en ook aan sociale aspecten als betrokken buurtbewoners en weinig overlast. Om vast te stellen wat de ideale woonplek van de gemiddelde Nederlander is, zijn feitelijke gegevens over gemeenten, buurten, steden en regio’s gewikt en gewogen op basis van resultaten van een grootschalige enquête.

Over Beste gemeenten

Beste gemeenten is een coproductie van Elsevier Weekblad en Bureau Louter. Resultaten voor alle gemeenten staan op de website van Elsevier Weekblad. Meer informatie over ruimtelijke economische vraagstukken en de woningmarkt is te vinden op bureaulouter.nl.