#Nederlander van het Jaar

Dit is Elseviers Nederlander van het Jaar 2015

08 december 2015Leestijd: 2 minuten

Atlete Dafne Schippers (23) is Elseviers Nederlander van het Jaar 2015. Dat heeft het weekblad dinsdag bekendgemaakt.

Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. In de ogen van de redactie van Elsevier was Schippers, die in augustus in Peking wereldkampioen werd op de 200 meter, een lichtpunt in een jaar waarin optimisten flink op de proef zijn gesteld.

Schippers bewees dit jaar te horen bij de allerbesten in de moeder aller sporten, en dan ook nog in de spectaculairste onderdelen. Met haar prestaties wekt ze wereldwijd bewondering en verbazing.

Bijna achteloos mengde ze zich als voormalig meerkampster in het strijdgewoel op de sprintnummers, doorgaans het domein van Amerikaanse en Caribische vrouwen. Op het WK behaalde Schippers zilver op de 100 meter, om vervolgens na een sensationele inhaalrace het goud op de 200 meter op te eisen.

Inspirerend

Dat het succes van de Utrechtse zoveel teweegbrengt, komt mede doordat Nederlanders haar zien zoals ze hun land graag zien: beschaafd, nuchter, benaderbaar. ‘Heel gewoon, maar juist daardoor een bewijs dat alles mogelijk is.’ Het succes van Schippers werkt inspirerend en stemt optimistisch, aldus Elsevier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ze is ook het symbool van een generatie die doelgerichtheid tot kernwaarde heeft gepromoveerd. Maar bovenal slaagde Schippers erin het land een goed humeur te bezorgen in een jaar waarin dat geen vanzelfsprekendheid was. Elsevier brengt deze week een uitgebreid profiel van Dafne Schippers, ‘het snelste buurmeisje van de wereld’.

Schippers is de twaalfde Nederlander die wordt uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Haar voorgangers zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013) en Ahmed Aboutaleb (2014).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.