Favoriet van partijtop Ron Meyer nieuwe voorzitter SP

28 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De 34-jarige vakbondsman Ron Meyer is gekozen tot voorzitter van de SP. De leden kozen hem zaterdag in Maarssen als opvolger van Jan Marijnissen, decennialang leider en voorzitter van de partij.

Voor Meyer stemden 529 leden. Zijn uitdager, Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, kreeg 370 leden achter zich. Meyer, SP-afdelingsvoorzitter in Heerlen en FNV-bestuurder, was voorgedragen door het partijbestuur, en derhalve hun uitgesproken favoriet. De SP kiest voor een activist, die het protest naar eigen zeggen niet zal schuwen.

Schouder aan schouder

‘Ik hoop dat we straks schouder aan schouder de poorten van deze fabriek verlaten,’ zei Meyer in een speech tot het partijcongres. In een eerste reactie zegt Meyer een trotse voorzitter te willen zijn van ‘een eensgezind en oersterk team’.

De partij is volgens hem in staat de kloof te dichten tussen ‘van wat is en wat kan´. Ik heb genoten van de strijd met Gesthuizen, zei hij. Het Tweede Kamerlid zei vooraf de partij te willen democratiseren.

Gemor

Op het congres, waar SP-afgevaardigden van 160 afdelingen in het land hun stem mochten uitbrengen, klonk enig gemor omdat sommige afdelingen ervoor hadden gekozen om allemaal op één kandidaat te stemmen terwijl andere afdelingen de keuze vrij lieten. Sommigen vonden een vooraf bepaalde keuze niet democratisch. Iedereen moet zijn eigen stem kunnen bepalen, was er zoal te horen.

Maar ook over zo’n gezamenlijk besluit is lokaal vergaderd en het is democratisch tot stand gekomen, zei een woordvoerder van de SP. Hoeveel afdelingen besloten om met zijn allen één kandidaat te steunen, is niet bekend.

Wel hadden de afdelingen in de grote steden veelal besloten individueel te stemmen. Onder de SP´ers klonk het geluid dat eigenlijk alle leden van de SP stemrecht moeten krijgen en niet alleen afgevaardigden van een afdeling. Het partijbestuur heeft zaterdag toegezegd dat het naar een andere manier van stemmen gaat kijken. Het was voor de eerste keer in de SP-geschiedenis dat er sprake was van een strijd om het leiderschap.