Wilders: ik matig toon over asielzoekers niet

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De brandstichtingen in het Noord-Hollandse Wormerland zijn voor PVV-leider Geert Wilders geen reden om zijn toon in het asieldebat te matigen. Wilders blijft Nederlanders oproepen in verzet te komen.

De PVV-leider peinst er niet over zijn toon te matigen in het debat over de komst van de asielzoekers.

Gezond verstand

Op een vraag van de NOS dinsdag of hij na de brandstichtingen in Wormerland zijn toon niet beter wat kon matigen omdat mensen op verkeerde ideeën zouden kunnen komen, zei Wilders: ‘Ik begrijp dat die vraag speelt bij de redactie van de NOS, maar bij normale mensen met gezond verstand niet want we hebben van begin af aan gezegd “kom in verzet, maar nooit gewelddadig, maar op een democratische, geweldloze manier.”‘

Met hashtags als #knettergek en #kominverzet roept Wilders zijn aanhangers al weken op om in actie te komen tegen de komst van asielzoekers naar Nederland. Toen enkele weken geleden een asielopvang in Woerden werd bestormd, benadrukte de PVV-leider dat elk verzet geweldloos moet zijn.

Brandstichting

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee auto’s van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in Wormerland in Noord-Holland in brand gestoken. De brandstichtingen worden in verband gebracht met het standpunt van Halewijn in het asieldebat.

De politicus is een voorstander van het onderbrengen van asielzoekers in de gemeente. De burgemeester van de plaats zegt dat er voorlopig nog geen aanwijzingen voor een directe link tussen de asielzoekers en de fractievoorzitter. De informatie-avond over de komst van asielzoekers naar de gemeente is dinsdagavond relatief rustig verlopen.

Verharding

De toestroom van asielzoekers zorgt zowel op links als op rechts voor een verharding van het debat. Sommige politici ontvangen zelfs dreigementen vanwege hun opstelling in het asieldebat.

Zo kreeg VVD-fractieleider Halbe Zijlstra een kogelbrief thuis nadat hij oproep de opvang van asielzoekers in Nederland te versoberen. Eerder werden de burgemeesters van Rijssen-Holten en Oldebroek en gemeenteraadsleden in Rijswijk met de dood bedreigd door mensen die tegen de komst van nieuwe migranten waren. In alle drie gemeenten werden op dat moment gesprekken gevoerd over de komst van een asielzoekerscentrum.

In Duitsland blijft het niet bij dreigementen alleen. Een burgemeesterskandidaat in de stad Keulen werd op straat met een mes aangevallen toen ze campagne aan het voeren was. Dergelijke geweldsincidenten zijn in Nederland nog niet voorgevallen.