Duitse politicus neergestoken vanwege Merkels asielbeleid

17 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
''

De 44-jarige man die zaterdag een Duitse politicus neerstak in Keulen deed dat uit onvrede over het asielbeleid van de Duitse overheid. Dit zou de man tegen politieagenten hebben gezegd.

De Duitse politicus Henriette Reker (58), huidig wethouder Integratie en burgemeesterskandidaat, is zaterdagochtend in Keulen aan de dood ontsnapt toen ze campagne stond te voeren in het stadsdeel Braunsfeld.

Asielpolitiek

Een 44-jarige man liep naar de campagnekraam van de politicus en stak met een mes op haar in. Vier omstanders werden eveneens geraakt. De man liet zich na zijn daad rustig arresteren. ‘Ik moet dit doen, ik bescherm jullie allemaal,’ zou hij hebben gezegd.

Volgens de lokale krant Rheinisher Post deed hij vervolgens tegenover politieagenten zijn motieven uit de doeken. De man zou tot actie zijn overgegaan uit onvrede over de asielpolitiek van Reker en van bondskanselier Angela Merkel. De Duitse politie wil dit motief niet officieel bevestigen.

Verkiezingen

De 58-jarige Reker werd volgens de politie in haar buik gestoken. Getuigen melden dat ze in haar hals is geraakt. Volgens haar campagneteam verkeert ze buiten levensgevaar en doet ze zondag mee aan de burgemeestersverkiezingen.

Reker, die een verleden heeft bij de Groenen, doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de burgemeestersverkiezingen van aankomende zondag. Ze wordt wel gesteund door de partijen CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, de Groenen en de FDP.