GroenLinks-leider Wormerland vermoedt ‘aanslag’ na autobrand

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Wormerland, Harold Halewijn, zag zijn auto’s in de nacht van maandag op dinsdag in vlammen opgaan. Hij legt een link met een discussieavond voor bewoners over de opvang van asielzoekers.

De auto’s brandden af voor Halewijns huis in het Noord-Hollandse Oostknollendam. Hij heeft nog geprobeerd om de autobrand te blussen, maar dat mocht niet meer baten: de wagens zijn volledig afgebrand.

Gerichte actie

De auto’s stonden niet vlak bij elkaar geparkeerd. Daarom wordt gedacht aan een gerichte actie. ‘Ik vermoed dat het een aanslag is,’ zei Halewijn dinsdag tegen de NOS. ‘Het kan niet anders dat dit te maken heeft met de bijeenkomst over de vluchtelingen.’

Het is volgens hem zeer verdacht dat dit juist vandaag gebeurde. Bewoners kunnen vanavond meepraten met de gemeente (zo’n 15.000 inwoners) over de opvang van asielzoekers.

Wormerland is bezig om uit te zoeken of het mogelijk is asielzoekers op te vangen. GroenLinks is vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders in Wormerland. Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook.

Getuigen

De burgemeester van de gemeente, Peter Tange (GroenLinks), zegt tegen RTV Noord-Holland geschokt te zijn. Hij laat onderzoek doen door de politie om de oorzaak van de autobranden duidelijk te krijgen.

Hij sluit zeker niet uit dat er sprake is van brandstichting: ‘Als er één auto in de brand staat, kan het ook kortsluiting zijn. Maar als het er twee tegelijkertijd zijn, denk je wel aan iets anders. Dus laten de scenario’s maar uitgewerkt worden en laat de politie z’n goede onderzoek maar doen.’

De politie zoekt nog naar getuigen die iets verdachts hebben gezien of gehoord. De gemeente overlegt vanochtend over mogelijk extra maatregelen voor de bijeenkomst dinsdagavond. Ongeveer honderddertig mensen hebben zich al aangemeld. De afgelopen tijd leidde de geplande asielopvang in diverse gemeenten tot ophef, onder meer in het Drentse Oranje en in Steenbergen in Brabant.