Toenemende asielstroom zet huizenmarkt onder druk

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De asielstroom kan de problemen op de huizenmarkt op korte termijn vergroten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie verwacht dat dorpen en steden het komende jaar voor 43.000 asielzoekers huizen moeten vrijmaken.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. In 2016 moeten er bijna anderhalf keer zoveel huizen voor nieuwe asielzoekers gevonden worden als dit jaar.

Lange wachtlijsten

Momenteel zou het nog niet lukken om iedereen onderdak te geven. Het aantal van 43.000 komt boven op de lange wachtlijsten die nu al bestaan voor betaalbare huizen. Dit jaar moesten gemeenten voor 29.000 asielzoekers huizen vrijmaken en dat is nog niet gelukt.

Momenteel staan er nog zo’n 12.500 mensen op de wachtlijst voor een huis. In de taakstelling die Dijkhoff voor gemeenten opstelde, heeft hij bepaald dat in de eerste helft van volgend jaar 20.000 asielzoekers een huis verdienen en in de tweede helft nog eens 23.000 personen. Dit gaat om mensen die een vergunning hebben gekregen om voorlopig in Nederland te blijven.

Voortrekken

De prognose zou te voorzichtig kunnen uitvallen: bij de cijfers is namelijk geen rekening gehouden met gezinsleden die vergunninghouders na kunnen reizen. Wanneer asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, kunnen zij familie naar Nederland over laten komen. Daarom wordt verwacht dat ook in de winter nog veel asielzoekers naar Europa zullen komen. Dijkhoff geeft nog geen voorspelling over hoeveel dat zijn.

Het CDA zal er deze week bij minister Stef Blok (VVD) van Wonen op aandringen dat meerdere vergunninghouders in een huis worden geplaatst. Nu ligt het gemiddelde op ongeveer twee vergunninghouders per huis: volgens de partij moeten dat er meer worden.

Ingewijden zeggen echter tegen de krant dat dit een moeilijk punt is bij de coalitie: om vluchtelingen te stimuleren samen in een huis te gaan wonen, zou je ze kunnen belonen door ze dan niet te korten op uitkeringen en toelages. Voor de VVD is dit een pijnpunt, omdat asielzoekers met vergunning daarmee voorgetrokken worden ten opzichte van autochtone Nederlanders met een uitkering die gaan samenwonen.