‘Duitsland verwacht 1,5 miljoen migranten, en veel nareizigers’

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland verwachtte dit jaar al een groot aantal migranten, maar het lijkt erop dat dat aantal nog hoger is dan eerder werd gedacht. Het aantal migranten dat dit jaar naar Duitsland komt, zou uitkomen op 1,5 miljoen.

De Duitse krant Bild meldt dat maandag op basis van een interne prognose. Volgens de officiële cijfers gaat de Duitse regering uit van zo’n 800.000 migranten.

Illegaal

Naar verwachting komen er van oktober tot en met december tot 920.000 migranten naar Duitsland. Daarmee stijgt het totale aantal nieuwkomers tot 1,5 miljoen. In het laatste kwartaal wordt verwacht dat er dagelijks 6.000 tot 10.000 migranten illegaal de grens oversteken.

In het bericht dat in handen is van de krant staat dat de aanhoudende asielstroom een ‘extreme last’ is voor de deelstaten en gemeenschappen. Zij hebben hier nu al moeite mee. Het blijft lastig voor de regering in Berlijn om exacte aantallen te noemen, omdat lang niet iedereen wordt geregistreerd.

Behalve het hoge aantal migranten, maken de Duitsers zich zorgen over het recht op gezinshereniging waardoor het aantal nieuwkomers hard zal stijgen. Migranten, vooral (jonge)mannen, komen in eerste instantie alleen naar Europa en halen hun gezin later hierheen.

Duitsland houdt er volgens Bild dan ook rekening mee dat elke erkende vluchteling die in Duitsland asiel krijgt, ongeveer vier tot acht familieleden wil laten nareizen. Iets wat door de Duitse regering wordt ontkend.

Turkije

De Duitse minister Wolfgang Schäuble zei zondagavond tegen de Duitse televisiezender ZDF dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, moet worden beperkt. ‘Europa moet bereid zijn mensen op te nemen, maar we kunnen niet doen wat onmogelijk is.’

De Europese Commissie en Turkije zouden al afspraken hebben gemaakt om de migratiestroom tegen te gaan. Zo zouden in Turkije zes nieuwe asielzoekerscentra worden gebouwd en zou Turkije met Griekenland moeten samenwerken om de grens beter te bewaken.