Dijkhoff: asielzoekerscentrum net zoiets als nieuwe supermarkt

25 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel vindt het normaal dat mensen even schrikken als ze horen dat in hun buurt een asielzoekerscentrum (azc) komt.

‘Dat is altijd schrikken, dat is gewoon zo,’ zei de staatssecretaris vrijdag. Hij reageerde daarmee op de commotie donderdagavond in Purmerend tijdens een debat over een nieuw opvangcentrum.

‘Meer verkeer’

Dijkhoff trok een opvallende vergelijking: de komst van een asielzoekerscentrum zou volgens hem net zoiets zijn als een nieuwe supermarkt in de buurt. ‘Dan denk je ook: wat gebeurt er? Komt er nou meer verkeer in mijn straat?’

Een asielzoekerscentrum betekent dat er een paar honderd mensen komen die je niet kent uit landen die je misschien ook niet kent. Dan vraag je je ook af wat de gevolgen zijn, aldus Dijkoff. Hij roept op tot gesprekken met buurtbewoners over dit soort angsten. ‘In de praktijk blijkt dan doorgaans dat het goed verloopt,’ zei Dijkhoff.

Ontruiming

Donderdagavond moest een raadsdebat over de opvang van migranten in Purmerend vroegtijdig worden beëindigd. Burgemeester Don Bijl (VVD) liet naar eigen zeggen de raadszaal van het stadhuis ontruimen omdat er  te veel mensen op de vergadering waren afgekomen. De meeste toehoorders waren het niet eens met de komst van een nieuw asielzoekerscentrum, dat zo’n 750 migranten moet huisvesten.

Eerder werd bekend dat volgens het nieuwe Europese herverdelingsplan, Nederland 7200 extra migranten moet opnemen. Veel gemeenten maken daarom op stel en sprong plaats voor de komst van de asielzoekers. In verschillende gemeenten protesteren burgers tegen de komst van nieuwe asielzoekerscentra.

Asielzoekerscentra zijn regelmatig het toneel van opstootjes en geweld. In de nacht van donderdag op vrijdag gingen twee groepen asielzoekers in een opvangcentrum in het Utrechtse Overberg nog met elkaar op de vuist na een meningsverschil over een potje voetbal. Daarbij raakten twee migranten gewond, en werden twee anderen opgepakt.

Dijkhoff noemt het een ‘incident’. Volgens hem verloopt de komst van asielzoekerscentra over het algemeen heel soepel. ‘Soms loopt het uit de hand, maar het is niet iets wat elke dag voorkomt,’ aldus Dijkhoff.