Ook hooligans bemoeien zich nu met asielproblematiek

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

In de Brabantse gemeente Steenbergen is een noodverordening van kracht rond een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van asielzoekers. De gemeente heeft aanwijzingen dat leden van de harde kern van Feyenoord van plan zijn naar de bijeenkomst te komen.

‘Het is een voorzorgsmaatregel,’ zegt burgemeester Joseph Vos (CDA) van de Brabantse plaats tegen Omroep Brabant. ‘Met zo’n verordening hebben ze dan wat meer ruggensteun. Of die steun nodig is, valt overigens zeer te bezien.’

Harde kern

Toch is die noodverordening er niet voor niets. De burgemeester zegt dat er aanwijzingen zijn dat er leden van de harde kern van Feyenoord van plan zijn om te komen rellen in Steenbergen.

Het is niet de eerste keer dat het uit de hand loopt in het Brabantse dorp. Op 15 oktober ontstond er een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van een asielzoekerscentrum. Op die dag zou PVV-leider Geert Wilders het dorp bezoeken, maar die besloot uiteindelijk niet te komen. De al aanwezige voor- en tegenstanders kregen het vervolgens met elkaar aan de stok.

Hete avondjes

Om nieuwe rellen te voorkomen tijdens de informatiebijeenkomst van vanavond geldt er in het centrum een verbod op het verstoren van de openbare orde. Het dragen van wapens, of zaken die als wapen kunnen worden gebruikt, is verboden. Ook mag niemand gezichtsbedekkende kleding dragen, alcohol of drugs bezitten en is er een samenscholingsverbod van kracht.

De uitlegavonden in Nederlandse dorpen en steden rond de komst van asielzoekers gingen de afgelopen weken gepaard met de nodige emoties. Zo werd de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) uitgescholden toen hij bewoners van de wijk Beverwaard uitleg kwam geven over een asielzoekerscentrum. Eerder waren er protesten in onder meer Purmerend en Oranje.

In Enschede liet de actiegroep Azc Alert hun afkeuring van een mogelijk asielzoekerscentrum blijken via spandoeken die in de stad werden opgehangen. De gemeente Enschede heeft bepaald dat de spandoeken voor zaterdag weg moeten worden gehaald.