buitenland

Rome: Feyenoord-hooligans relden voor meer dan 8 miljoen euro

05 maart 2015Leestijd: 2 minuten

De Feyenoorders die voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Rome vorige maand ravages in de binnenstad van Rome aanrichten hebben in totaal meer dan 8 miljoen euro gekost. De Italiaanse hoofdstad maakte donderdag een balans op van de schade.

Dit schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Verantwoordelijke voor de balans is Claudio Parisi Pressice, de hoofdinspecteur monumentenzorg van Rome. Hij maakte het bedrag donderdag bekend.

Fontein

Waar ligt de schade precies? Sowieso moet de zeventiende-eeuwse Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen worden gerepareerd. Dit zal zo’n 75.000 euro kosten.

De gemeente Rome voegt daar nog eens 209.000 euro extra aan toe voor de kosten die al waren gemaakt voor een recente restauratie aan het monument. Die worden nu als verloren beschouwd. De schade aan de waarde van het monument wordt geschat op 1.2 miljoen. Het monument heeft permanente krassen opgelopen. De fontein, die werd ontworpen door Bernini, had een taxatiewaarde van 60 miljoen euro.

Onbeschaafd

Veruit de grootste kostenpost is de ‘imagoschade’ die Rome zou hebben geleden: deze ligt op zo’n 3 à 4 miljoen euro. De stad zal de komende maanden peilen of er minder toeristen komen, daarna kan de definitieve imagoschade worden vastgesteld.

Daarnaast is ook aan vandalisme aan de bussen in de binnenstad voor 100.000 euro schade aangericht.

Eerder werd al berekend dat de commerciële schade aan de stad, als gevolg van de gedwongen sluitingen van winkels en horeca in het centrum van Rome, op ongeveer 3 miljoen ligt. Voor de schoonmaak na de komst van de ‘onbeschaafde Hollanders‘ die wildplasten en afval acherlieten, heeft de gemeente 40.000 euro moeten uitgeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.