Komst migranten leidt tot beroering in Purmerend

24 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

De mogelijke komst van zo’n 750 migranten heeft voor een heet avondje gezorgd in het gemeentehuis van Purmerend. Vanwege de massale toeloop van bezorgde burgers besloot de burgemeester de raadszaal voortijdig te laten ontruimen.

Burgemeester Don Bijl (VVD) van Purmerend heeft donderdagavond een raadsdebat over de opvang van migranten in zijn gemeente voortijdig beëindigd. Hij liet de raadszaal van het stadhuis ontruimen omdat er volgens hem te veel mensen op de vergadering waren afgekomen.

Migrantenopvang

Veel inwoners van de Noord-Hollandse gemeente waren op de raadsvergadering afgekomen om het debat over de migrantenopvang live te kunnen volgen. Omdat de zaal veel te vol stroomde, vroeg de burgemeester de aanwezigen naar de publiekshal te gaan waar het debat ook gevolgd kon worden.

Maar daar hadden de meesten geen zin in. Boos lieten sommige inwoners weten het niet eens te zijn met de komst van zo’n 750 migranten.

Politie

De politie moest er aan te pas komen om de massa naar buiten de sturen. Volgens een woordvoerder van de gemeente moesten de aanwezigen de raadszaal verlaten omdat de brandweer het grote aantal mensen onverantwoord vond. Daarop besloot de burgemeester de raadsvergadering uit veiligheidsoverwegingen niet door te laten gaan.

Arie-Wim Boer, fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend, vindt dat burgemeester Bijl niet goed heeft gereageerd op de mensenmenigte. ‘Hij stuurde de politie op z’n eigen burgers af. Er stonden zeker twaalf politiewagens voor de deur’, zegt Boer, die tegen de komst van migranten is.

Veel belangstelling

De gemeente had volgens hem kunnen weten dat er veel belangstelling zou zijn voor het agendapunt. ‘Maar nee hoor. Er was een beperkt aantal zitplaatsen. Staan mocht niet’.

Boer ging nog in gesprek met de verontruste burgers, maar werd ook de raadszaal uitgestuurd. ‘Ik vroeg nog, van wie moet dat dan. Van uw baas, zei de agent. Mijn baas? Ja, de burgemeester’.