Ook andere fractievoorzitters werden bedreigd

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Halbe Zijlstra meldde dinsdag een kogelbrief te hebben ontvangen. Maar naar nu blijkt, is hij niet de enige fractievoorzitter die is bedreigd.

Alexander Pechtold (D66) heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging, vertelde hij woensdag in het tv-programma Nieuwsuur. GroenLinks-voorman Jesse Klaver deed recent aangifte, zei hij. Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zou een dreigement hebben ontvangen.

‘Paar gekken’

Meer details wilden ze overigens niet kwijt. In de regel vertelt Pechtold naar eigen zeggen niets over dergelijke gebeurtenissen, ook omdat het tot kopieergedrag leidt. ‘Ik gun het ook diegene die mij probeert te intimideren niet.’ Buma wil er verder ook niets over zeggen, omdat het niet zo ‘interessant is wat je zelf overkomt’.

De openbaringen komen nadat Zijlstra aangaf een kogelbrief te hebben gekregen. Aanleiding voor de kogelbrief zou het VVD-plan zijn om de huisvesting van asielzoekers te versoberen, dat Zijlstra eerder deze maand uit de doeken deed.

De brief werd bij de Tweede Kamer bezorgd. Zijlstra zei dat hij ‘problemen rond vluchtelingen blijft benoemen’. ‘Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken.’

Verharding

De fractievoorzitters van haast alle politieke partijen deden vanmorgen een gezamenlijke oproep om een einde te maken aan de verharding van het debat over asielzoekers. ‘Onze oproep aan iedereen die zijn stem wil laten horen: verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten,’ schrijven de fractievoorzitters van GroenLinks, VVD, PVV, PvdA, SP, CDA, D66, SGP, ChristenUnie, PvdD en 50Plus in de brief die werd gepubliceerd in de Volkskrant.

‘Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens.’De politiek leiders geven toe dat ze het vaak niet met elkaar eens zijn, ook niet wat betreft de asielopvang, maar dat één ding duidelijk moet zijn: ‘Blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in, dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente.’

De brief is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks in Wormerland, zag maandag twee van zijn auto’s in vlammen opgaan, vermoedelijk vanwege zijn standpunten over de opvang van asielzoekers.