Nieuw dreigement tegen politicus: Zijlstra ontvangt kogelbrief

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief ontvangen na uitspraken over het versoberen van migrantenopvang. Het is het zoveelste dreigement dat wordt geuit tegen politici die een rol spelen in de migrantenkwestie.

Aanleiding voor de kogelbrief zou het VVD-plan zijn om de huisvesting van asielzoekers te versoberen, dat Zijlstra op 10 oktober introduceerde. De brief werd bij de Tweede Kamer bezorgd.

Zijlstra zegt tegen de NOS dat hij ‘problemen rond vluchtelingen blijft benoemen’. ‘Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken.’

Opnieuw raak

De kogelbrief aan Zijlstra is zeker niet het eerste voorval waarbij politici door burgers worden bedreigd rondom de migrantenkwestie. Wel lijkt de afzender ditmaal anders te zijn: waar eerdere bedreigingen vooral werden geuit tegen politici die overwogen meer migranten binnen te laten, probeerde Zijlstra de opvang van asielzoekers juist te versoberen.

In de nacht van maandag op dinsdag gingen bijvoorbeeld twee auto’s van Harold Halewijn, een GroenLinks-raadslid in de gemeente Wormerland, in vlammen op. Halewijn denkt zelf dat de brandstichting te maken heeft met een ingelaste discussieavond waar bewoners mogen meepraten over de opvang van asielzoekers.
Eerder werden de burgemeesters van Rijssen-Holten en Oldebroek en gemeenteraadsleden in Rijswijk met de dood bedreigd door mensen die tegen de komst van nieuwe migranten waren. In alle drie gemeenten werden op dat moment gesprekken gevoerd over de komst van een asielzoekerscentrum.

Duitsland

Over de grens in Duitsland lopen de spanningen zo hoog op dat er daadwerkelijk geweld tegen politici wordt gebruikt. Een burgemeesterskandidaat van Keulen werd twee weken geleden neergestoken door een man die zijn onvrede wilde uiten over het asielbeleid van de Duitse overheid.

De Duitse federale recherche waarschuwde daarna dat zolang de migratiecrisis niet wordt opgelost meer politici het risico lopen te worden aangevallen.