Boze burgers Oranje belagen Dijkhoff vanwege asielzoekers

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het Drentse dorp Oranje (met amper 150 inwoners) krijgt er nog eens 700 asielzoekers bij. Daarmee komt het totaal aantal asielzoekers alsnog op veertienhonderd – en dat is tegen de afspraken in, zeggen lokale bestuurders.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) heeft dit de gemeente Midden-Drenthe dinsdag opgedragen. De gemeente, en de provincie, zijn niet te spreken dat de bewindsman eerder gemaakte afspraken schendt. Naar verwachting komen vanavond al drie- tot vierhonderd nieuwe asielzoekers aan.

In een brief aan de Tweede Kamer  schrijft Dijkhoff dat door de hoge nood steeds minder tijd is voor de bestuurlijke besluitvorming. Dat levert soms een dilemma op, zegt hij.

Om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen, heeft hij de besluitvorming in Oranje niet afgewacht. Dijkhoff gaat nog met de gemeente overleggen hoelang de opvang van extra mensen zal duren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Draagvlak

‘Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen,’ zegt Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA).

‘Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp. (…) Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris,’ aldus een verontwaardigde Tichelaar.

Tumult

Dijkhoff was zelf naar Drenthe gekomen om het besluit aan de bewoners mee te delen. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Volgens diverse bronnen ontstond er tumult toen de staatssecretaris naar zijn auto wilde lopen.

Boze mensen verzamelden zich rond zijn wagen. Wat er precies is voorgevallen, is nog niet helemaal duidelijk. Iemand zou voor de auto zijn gaan staan. Zij is toen weggetrokken en ten val gekomen, zegt de woordvoerder van Dijkhoff.

De NOS meldt dat dorpsbewoners een deur opentrokken, daarna een spiegel afrukten en vervolgens trapten tegen het voertuig. De vrouw die voor de auto ging staan, werd aan de kant geduwd, waarop de auto van Dijkhoff wegreed. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vorige jaar was er al gedoe in het dorp rond de komst van de asielzoekers. Het was toen de bedoeling dat 1.400 asielzoekers hun intrek zouden nemen in vakantiepark Speelstad Oranje. Na lang overleg werd vervolgens afgesproken dat het er ‘maar’ 700 zouden worden.