Compromis bereikt, 700 asielzoekers naar piepklein Oranje

01 mei 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het is de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gelukt een akkoord te bereiken over de opvang van asielzoekers. Het worden de komende jaren maximaal 700 in plaats van de eerder besproken 1.400.

Het COA en de gemeente hebben de afgelopen maanden onderhandeld over de opvang van asielzoekers in het piepkleine dorp in Drenthe. Oranje telt 140 inwoners.

Asielzoekers

Eigenaar Henny van der Most stelde eerder zijn vakantiepark in Oranje beschikbaar voor de opvang van asielzoekers. Hij kreeg daarvoor een financiële vergoeding, en sprak af dat er plek was voor 1.400 asielzoekers voor een periode van vijf jaar.

Inwoners van het dorp vonden het maar niets, dat er zo’n grote groep vreemdelingen in hun dorp zou blijven. Ook de gemeenteraad was niet te spreken over de deal tussen Van der Most en het COA.

De gemeente en de regiegroep, waarin ook inwoners zijn vertegenwoordigd, gaan akkoord met het verblijf van maximaal 700 vluchtelingen, voor een periode van 2,5 jaar. In oktober 2017 sluit de opvang. ‘Daarna is het einde oefening,’ zegt burgemeester Ton Baas (VVD) tegen rtv Drenthe.

Vakantiepark

Baas zegt het compromis er is gekomen ‘na af en toe heftige’ gesprekken. Het COA laat weten blij te zijn dat er een overeenkomst is. ‘Dat is voor alle betrokkenen het meest belangrijk.’

Het vakantiepark, dat enkele jaren geleden werd omgebouwd tot ‘Pipo-dorp’, verkeerde vorig jaar in financieel zwaar weer. Vorig jaar zomer werd bekendgemaakt dat 51 van de 79 banen verloren zouden gaan.

Momenteel zitten er 487 vluchtelingen in het park. Daar komen er tot oktober 2017 dus nog ruim 200 bij. Het gaat vooral om Syriërs, onder wie 233 kinderen.