Minder asielzoekers naar piepklein dorp in Drenthe: vier vragen

04 november 2014Leestijd: 2 minuten

De gemeente Midden-Drenthe bevriest per direct het aantal asielzoekers dat terecht kan op een vakantiepark bij het kleine dorp Oranje. Er zijn nu ruim vijfhonderd vluchtelingen in het dorp, en daar blijft het bij.

Het besluit hierover werd maandagavond genomen bij een ingelaste raadsvergadering. Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over de asielzoekers in Oranje op een rij.

Waarom vangt Oranje niet meer asielzoekers op?

Het dorpje in Drenthe telt slechts honderdveertig inwoners. Er ontstond onrust nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aankondigde dat de komende jaren 1.400 asielzoekers uit vooral Syrië en Somalië op het vakantiepark worden ondergebracht.

Daarmee zou het aantal inwoners van Oranje in een keer vertienvoudigen, iets wat nagenoeg alle inwoners en politieke partijen absurd vinden. Het COA is hard op zoek naar plekken om vluchtelingen op te vangen.

Wat hebben inwoners gedaan om dit tegen te gaan?

In een petitie, die door bijna alle inwoners is getekend, hebben de inwoners van Oranje geëist dat dat de plannen van tafel gaan omdat het dorp anders volledig zou worden ‘ontwricht’.

‘Wij zijn gast in eigen dorp geworden,’ zeggen de inwoners. Ze vinden de honderden asielzoekers die er nu zijn meer dan genoeg en vinden dat het besluit hen ‘door de strot is geduwd’.

Hoe reageert het bestuur van de gemeente?

Interim-burgemeester Ton Baas (VVD) zegt dat een adempauze op zijn plaats is. Hij geeft toe dat er iets in de besluitvorming niet goed is gegaan. ‘De besluitvorming had anders gekund en anders gemoeten,’ zegt Baas.

Er is volgens Baas tijd nodig ‘om te bekijken hoe we nu verder kunnen gaan’. Baas heeft aangekondigd in gesprek te gaan met het COA om het aantal asielzoekers in Oranje niet verder te laten oplopen en hij gaat later opnieuw in debat met de gemeenteraad.

Waar zouden de vluchtelingen worden opgevangen?

In Vakantiepark Oranje. De eigenaar van het park, Hennie van der Most, bereikte een overeenkomst met de gemeente en het COA voor de opvang van asielzoekers. Het park werd enkele jaren geleden omgebouwd tot ‘Pipo-dorp’, maar het vakantiepark en het daarnaast gelegen indoor pretpark Speelstad Oranje verkeerden in financieel zwaar weer.

De directie van Speelstad Oranje en Vakantiepark Oranje maakte in juli bekend dat 51 van 79 banen verloren zouden gaan. Bovendien werd de rest van het personeel gekort op het aantal werkuren.

Van der Most belde zelf naar het COA met het idee om vluchtelingen in de leegstaande bungalows op te vangen.