nederland

Onderzoek naar ongeluk met monstertruck: drie conclusies

20 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoek gedaan naar het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen, waarbij drie doden vielen. De gemeente verleende een vergunning hiervoor, maar was dat ook terecht?

In het onderzoek van de OVV ligt de nadruk op de vergunningverlening en niet de schuldvraag. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

1. Veiligheid

De OVV concludeert dat alle betrokkenen onvoldoende oog hebben gehad voor de veiligheidsrisico’s. Volgens de raad hebben vergunningverleners een ‘beperkte taakopvatting’, leefde onder betrokkenen het idee dat het evenement weinig risicovol was en waren het management en de burgemeester te weinig betrokken.

Bovendien is de evaluatie en collegiale toetsing gebrekkig, meldt de onderzoeksraad. Dat geldt niet alleen voor de gemeente Haaksbergen, maar in veel meer gemeenten waar vergunningen worden verstrekt voor evenementen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Expertise

Vergunningverleners moeten voor het beheersen en herkennen van bijzondere risico’s, zoals bij stunts, kennis en expertise hebben. Deze kennis en expertise is vooral bij kleinere gemeenten niet in huis.

‘Ook hebben organisatoren van evenementen vaak geen zicht op de risico’s en de benodigde beheersmaatregelen.’

3. Veiligheidskritisch proces

De raad vindt dat gemeenten vergunningverlening moeten inrichten als ‘veiligheidskritisch proces’. Ook zou de burgemeester hierbij een grotere rol moeten spelen en moeten ambtenaren worden geprofessionaliseerd.

‘Vergunningverlening is mensenwerk dat maatwerk vraagt. Daarom is het vooral belangrijk de omstandigheden te scheppen waarin de mensen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.’

Ongeluk

Chauffeur Mario D. van de monsterstruck reed in september vorig jaar rechtdoor het publiek in. Bij het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Achtentwintig toeschouwers raakten gewond, waarvan enkelen nog aan het revalideren zijn.

De commissie Bezwaarschriften Haaksbergen was eerder al kritisch over de vergunningverlening voor het evenement. ‘Had nooit mogen gebeuren,’ oordeelde de commissie. De gemeente heeft het proces inmiddels op verschillende punten aangepast, maar de OVV vindt de rol van de burgemeester hierin nog steeds te klein.

Er loopt nog een strafrechtelijk proces naar deze tragische zaak, waar ook Mario D. onderdeel van is.

Bij het ongeluk vielen drie doden, 28 mensen raakten gewond (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.