nederland

Arno Rutte (VVD) in verzet tegen ‘populistisch gooi- en smijtwerk’

13 mei 2015

VVD-Kamerlid Arno Rutte luchtte zijn gemoed tegenover Elsevier. ‘In het emotionele (zorg)debat doen feiten er niet en wordt altijd weer schande geroepen,’ aldus de woordvoerder zorg.

Het was op een dinsdagmiddag rond 14 uur, het moment in de Tweede Kamer dat journalisten de parlementariërs proberen op te vangen als die zich naar de plenaire vergaderzaal begeven. Even snel bijpraten of een afspraak maken, dat is normaal de praktijk. Maar VVD-Kamerlid Arno Rutte luchtte meteen zijn gemoed tegen Elsevier.

Motivatie

Hij had die middag een algemeen overleg over de zorg en hij nam zich voor om zich dit keer eens voluit te gaan als SP-Kamerlid Renske Leijten hem weer eens zou betichten een ‘lobbyist van de verzekeraars’ te zijn om daarmee al zijn intenties waarmee hij politiek bedrijft in twijfel te trekken.

Rutte zou Leijten eens even vertellen waar zijn motivatie vandaan komt om de zorg zo goed mogelijk georganiseerd te krijgen, namelijk de vroegtijdige dood van zijn broer en zijn vader. De opgedane ervaringen, zoals het ontbreken van een behandeling voor de nierkanker van zijn broer, stimuleren hem om zijn toekomst in de zorg te zoeken.

Smijtwerk

Dat zou hij in het Kamerdebat gaan inbrengen. Maar Rutte besloot in te gaan op het aanbod om zijn verhaal in Elsevier te doen In het interview schetst hij hoe belangrijk hij het vindt om de zorg in Nederland te verbeteren en zich daarvoor inspant als woordvoerder zorg van regeringspartij VVD.

‘Onderzoek bewijst telkenjare dat we het beste stelsel van Europa hebben. Maar in het emotionele debat doen feiten er niet toe en wordt altijd weer schande geroepen,’ zegt Rutte.

‘Zorg is duur en we kunnen steeds meer en willen steeds mee. Dat leidt tot ingewikkelde dilemma’s. Die verhouden zich niet met populistische gooi- en smijtwerk en vragen om een genuanceerde benadering. Maar het gooi- en smijtwerk heeft invloed op de publieke opinie, waardoor het voor regeringspartij PvdA heel ingewikkeld is.’

Als werknemer bij een verzekeringsmaatschappij hielp hij mee het leven voor verzekerden met autoschade te veraangenamen. ‘Als je je auto aan gort reed, losten we alle problemen op. We haalden je auto op, je kreeg een vervangende auto, brachten je zelfs thuis en dan vroegen we ook nog hoe het met je ging. Maar in de zorg moet je het zelf zien te rooien, terwijl je al zo ziek bent.’

Arno Rutte heeft nog een missie te volbrengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.