nederland

Advocaat Tarik Zahzah: hij is niet verward

12 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Is NOS-indringer Tarik Zahzah een ‘verwarde jongeman’? Een rapport over zijn psychische gesteldheid is er nog niet, maar zijn advocaat Ton Visser zegt dat zijn cliënt geen verwarde indruk maakt.

Dinsdag verschijnt Tarik Zahzah voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Lelystad. De twintigjarige man wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Cyberaanval

Op 29 januari werd Zahzah internationaal bekend toen hij het NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum binnendrong met een neppistool, dat niet van echt was te onderscheiden. Zahzah zei dat hij tijdens het Achtuurjournaal het land wilde toespreken over ‘grote wereldzaken’.

Zahzah had een briefje bij zich en het leek erop dat dat door een verward persoon was geschreven. In het briefje stond dat ’98 hackers’ klaarstonden om een cyberaanval uit te voeren en dat er acht zware explosieven met radioactief materiaal in het land waren geplaatst. Uit niets is gebleken dat Zahzah met anderen heeft samengewerkt.

Een beveiliger leidde Zahzah naar een lege studio en de jongeman werd uiteindelijk overmeesterd door de politie.
http://www.youtube.com/watch?v=sye1niCPR0g

Gevangenis

Ton Visser zegt nu tegen het AD dat Zahzah zich goed staande heeft gehouden in de gevangenis. De advocaat heeft geen aanwijzingen dat zijn cliënt psychisch niet in orde is.

‘In mijn gesprekken met hem krijg ik niet het idee dat ik met een verward iemand van doen heb. En mijn cliënt maakt het in detentie relatief goed.’ Wat Zahzah nou precies wilde bereiken met zijn opmerkelijke actie, is niet duidelijk.

Informatie hierover is volgens Visser ‘in brokken’ naar buiten gekomen, en later zal blijken dat er ‘meer structuur’ achter zijn daad zit. Onderzocht wordt of Zahzah te maken heeft met een persoonlijkheidsstoornis.

Cijfers

De zaak van Zahzah wordt dinsdag niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, die zal gaan over het onderzoek naar de persoonlijkheid van Zahzah en zijn voorlopige hechtenis.

Tarik Zahzah komt uit Pijnacker en studeerde Molecular Science & Technology aan de TU Delft. De periode voor hij het NOS-gebouw binnendrong, miste hij volgens medestudenten veel lessen en haalde hij slechte cijfers. Klasgenoten zeiden dat het een ‘een slimme jongen‘ is die ‘altijd wel wat te vertellen’ heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.