nederland

Dit zijn de drie jihadistische regio’s van Nederland

05 september 2014Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn drie regio’s te onderscheiden waarin de jihadistische beweging is geconcentreerd. Per regio gaat het om tientallen jihadisten die van plan zijn naar Syrië of Irak te gaan, die vlak voor vertrek zijn tegengehouden of al in Syrië of Irak zitten of zijn teruggekeerd.

De regio’s liggen als een soort riem verspreid door het midden van Nederland, blijkt vrijdag uit onderzoek van dagblad Trouw.

Het grootste netwerk is in Zuidwest-Nederland met jihadisten uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda.

Een ander regionaal netwerk ligt in Arnhem en Nijmegen. En op de laatste plaats zijn er jihadisten en sympathisanten in Utrecht, Hilversum, Zeist en Huizen.

Schakel

Hoogleraar (contra)terrorisme Edwin Bakker zegt tegen de krant dat de netwerken zijn verbonden via vriendschappen, familiebanden en huwelijken. De schakel bestaat soms uit een persoon. Ook via internet en sociale media hebben de netwerken veelvuldig contact met elkaar.

Wat opvallend is, is dat de netwerken niet allemaal zijn verbonden aan streng salafistische moskeeën. Tien jaar geleden ten tijde van de Hofstadgroep was dit nog wel het geval. Moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven werden toen gezien als centra voor jihadisme en mogelijk zelfs terrorisme.

Bovendien zijn Nederlanders die actief zijn in de jihadistische beweging daar openlijker over via internet en demonstraties.

Huizen

Donderdag besloot de onderzoeksrechter in Utrecht dat het voorarrest van drie van de vier vermeende jihadisten uit Huizen niet werd verlengd.

Twee vrouwen en een man, die afgelopen weekend werden opgepakt, zijn vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat zij daadwerkelijk wilden meevechten met de Islamitische Staat. Een 34-jarige man moet wel in de cel blijven.

Het is nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren met de zes kinderen van de twee stellen. De kinderrechter en de Raad voor de Kinderbescherming willen zo snel mogelijk een gesprek met de drie vrijgelaten ouders. De kinderen werden na de arrestatie uit huis geplaatst.

Burgemeester Fons Hertog (VVD) van Huizen zei donderdagavond tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering dat het niet duidelijk is wat de ouders nu gaan doen. ‘Gaan ze terug naar huis, naar familie, hoe gaan we om met de buurt? Rust voor alle Huizers staat voorop. Alle inspanningen zullen daarop gericht zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.