nederland

Meer bekend over ‘jihadgezinnen’ uit Huizen

01 september 2014Leestijd: 2 minuten

De buren van de families van wie de paspoorten werden afgenomen, kunnen niet geloven dat de gezinnen naar Syrië wilden vertrekken. ‘Ik vind het zo erg. Ze heeft nooit iets gezegd over de gekke dingen die ze in hun hoofd haalden.’

Een buurvrouw zegt dat maandag in het Algemeen Dagblad. De politie pakte de paspoorten af van de vier ouders, tussen de 30 en 34 jaar, en hun kinderen zijn ondergebracht door Bureau Jeugdzorg.

Tuin

Mourad en Engelina M. woonden met hun vijf zoons, in de leeftijd van een tot negen jaar, in Huizen achter de moskee An Nasr. Ze gingen deze zomer niet op vakantie, en zouden thuis blijven in Nederland om de tuin op te knappen, vertelde Mourad M. een buurvrouw.

In zijn vakantie van drie weken was M. wel thuis, maar werd de tuin niet opgeknapt. Mourad M. had toen al ontslag genomen bij zijn werk. Hij was keukenmonteur en zei tegen zijn collega’s dat hij aan de slag zou gaan bij een familielid. Eind september zou hij vertrekken.

Zijn baas zegt tegen de krant dat hij niet kan geloven dat Mourad M. van plan was om naar Syrië te gaan. ‘Hij was een zeer gewaardeerd medewerker. Vooralsnog kan ik de beschuldigingen niet geloven,’ zegt Cees Bos van Hobart Nederland bv, die M. nooit heeft betrapt op radicale opvattingen.

Engelina M. is bekeerd tot de islam en staat in de wijk bekend als Khadija. De vijf kinderen van het stel speelden vaak met die van de buren. ‘Ik wist dat ze bekeerd was, ze droeg een hoofddoek, maar we praatten eigenlijk nooit over het geloof. Onze gesprekken gingen altijd over de kinderen,’ zegt de buurvrouw.

Ook de moeder van Mourad M. was niet op de hoogte van de plannen en kan niet geloven dat haar zoon naar Syrië wilde afreizen.

Hospitaal

Over het andere gezin is weinig bekend. De man zou een Nederlander zijn, die bekendstaat als een ‘zeer fanatieke bekeerling’. Zijn broer zou eerder ook naar Syrië zijn afgereisd om in een hospitaal te werken, zegt een omwonende tegen de Volkskrant.

Samen met zijn vrouw heeft hij een dochter van acht maanden. Beide ouders zijn zeker voor drie maanden het ouderlijk gezag kwijt.

De gemeente Huizen maakte zaterdag bekend dat de paspoorten van de gezinnen zijn afgepakt, omdat zij wilden meevechten met de Islamitische Staat. Het is de eerste keer dat er in een keer zoveel paspoorten vervallen worden verklaard.

De politie heeft de huizen van de gezinnen doorzocht en heeft volgens het Openbaar Ministerie materiaal gevonden dat de aanwijzingen van de AIVD ‘versterkt’. Het leek erop dat de gezinnen al op zeer korte termijn wilden vertrekken, reden voor de drastische maatregelen.

Het is niet bekend of de twee stellen elkaar kenden en of ze van plan waren samen naar Syrië te vertrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.