nederland

Media 28 augustus: onkosten PVV en zelfvoorzienend Nederland

28 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

PVV’ers in het Europees Parlement geven meer geld uit aan onkosten dan hun voorgangers. En CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat Nederland voor voedsel en energie niet afhankelijk moet zijn van instabiele landen. Het mediaoverzicht van 28 augustus.

* PVV-europarlementariër Olaf Stuger zegt dat de vorige PVV-delegatie te sober is geweest. ‘Achteraf bleek 400 euro voor kantoorkosten te weinig,’ zegt Stuger tegen het AD. Leden van het Europees Parlement krijgen naast hun salaris 4.299 euro voor ‘kantoorkosten’. De PVV was altijd kritisch over de hoogte van dit bedrag.

Tot voor kort accepteerde de PVV slechts 400 van 4.299 euro en was daarmee erg zuinig, maar dat is niet langer het geval. PVV-fractieleider in Brussel Marcel de Graaff zal nog met ‘een definitief fractiestandpunt komen’.

* CDA-leider Van Haersma Buma schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant dat het kabinet strategisch moet kiezen voor ‘een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijkse voedsel’. ‘We mogen niet afhankelijk zijn van instabiele landen.’

Hij vindt verder dat Defensie te lang ‘sluitpost van de begroting’ is geweest. ‘Het actief beschermen van onze westerse waardegemeenschap moet weer de prioriteit worden van instabiele landen.’

* Terminale patiënten worden in hun laatste levensfase vaak onnodig opgenomen in ziekenhuizen, schrijft dagblad Trouw op basis van onderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-Verhoef. Patiënten worden vaak naar ziekenhuizen gestuurd vanwege ‘de complexe situatie waarin de huisarts moet handelen.’

Patiënten en hun naasten denken dat er voor acute problemen alleen in het ziekenhuis een oplossing is, terwijl de huisarts daarvoor ook geschikt is.

* De Boeing 777 met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines vloog mogelijk eerder richting het zuiden dan aanvankelijk werd gedacht. De Australische vicepremier Warren Tuss zegt dat tegen nieuwszender CNN.

Hij wijst daarbij op het contact dat grondpersoneel met het toestel probeerde te maken vlak nadat deze van zijn koers was afgeweken en spoorloos raakte. Het telefoongesprek mislukte, maar uit een nadere analyse is wel gebleken waar het vliegtuig zich bevond. De Boeing met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.