nederland

Weerbureau geeft weerwoord: flitswinter

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

WAGENINGEN (ANP) – Het mooiste weerwoord van 2016 is flitswinter. Het verwijst naar een uiterst korte, koude periode die kenmerkend is voor de Nederlandse winter. Dat melden weerbureau Meteogroup en Omroep Gelderland die elk jaar een verkiezing houden van het mooiste woord dat met weersomstandigheden te maken heeft.

Andere kanshebbers waren ‘straatsen’ (schaatsen op ijslaagje op straat) en ‘vandaalhagel’ (grote hagelstenen die in juni in de provincie Noord-Brabant grote schade veroorzaakten.

De weerwoordverkiezing werd voor de vijfde keer gehouden. Luisteraars en kijkers van de regionale omroep dragen steeds ,,prachtige of creatieve woorden aan om het weer te omschrijven”. Voor dit lustrum werd ook het populairste woord tot nu toe gekozen: plaknacht, vochtige en warme zomernachten waarin het moeilijk is in slaap te vallen.

In eerdere edities waren de winaars: wolkenwak (na grijze periode breekt de zon door), knijpzonnetje (waarbij je de ogen dichtknijpt vanwege de laagstaande zon) en jojo-zomer (een grillig jaargetijde).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.