Premium Lock CPB rekent door: begrotingstekort omhoog, pensioenen omlaag

09 november 2023Leestijd: 3 minuten
Persconferentie doorrekening verkiezingsprogramma's van Pieter Hasekamp, directeur van het CPB. Foto: ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Het CPB heeft van acht partijen de verkiezingsprogramma’s doorgerekend. Elke partij heeft eigenaardigheden, maar gemene delers zijn er ook, schrijft Jeroen van Wensen.

Om met de belangrijkste gemene deler te beginnen: geen van de partijen durft het aan om het mes te zetten in de overheidsuitgaven, ook al draait de economie op volle toeren. Bezuinigingen zijn taboe en het begrotingstekort komt in 2028 bij de meeste partijen net iets onder 3 procent uit.

JA21 gooit zelfs alle remmen los en doet een Den Uyltje. Het programma van de zelfverklaarde rechtse partij leidt tot een begrotingstekort van 3,8 procent in 2028 – ver boven de Brusselse normen.

CPB ziet eigenaardigheden

Alle partijen willen het toeslagenstelsel te lijf gaan en elke partij komt met een nieuw instrumentarium. Volt haalt zo ongeveer het hele belastingstelsel overhoop – wat de Belastingdienst de komende jaren niet kan uitvoeren.

Maatregelen zijn vaak niet alleen onuitvoerbaar, ze zijn ook onbegrijpelijk. Neem deze nieuwe huishoudtoelage van JA21, die de huidige toeslagen en kinderbijslag moet vervangen:

JA21 voert een inkomensonafhankelijke huishoudtoelage in. De huishoudtoelage bestaat uit 960 euro per volwassene (behalve voor uitkeringsgerechtigden, zij ontvangen 600 euro per volwassene), 5.800 euro per kind in eenoudergezinnen en 2.900 euro per kind in meeroudergezinnen. Deze bedragen gelden bij WOZ-waardes tot 150.000 euro en bouwen lineair af naar nul euro bij een WOZ-waarde van 300.000 euro. Huishoudens ontvangen deze toelage alleen als het vermogen kleiner is dan de helft van het maximale vermogen voor het kindgebonden budget.

Bron: Pagina 97 van deze CPB-doorrekening

Hoe goedkoper het huis, hoe hoger de toelage. Of anders gezegd: hoe dieper in de regio met zijn lagere huizenprijzen, hoe hoger de toelage. Prima om het achtergestelde platteland wat te bevoordelen, maar om dat op deze manier te doen, is wel een vreemde omweg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw