Debat Timmermans-Omtzigt: botsingen op kernenergie en migratie

31 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
Debat Omtzigt-Timmermans

Het debat Timmermans-Omtzigt van maandagavond 30 oktober werd vooral spannend toen het ging over migratie, herverdeling en kernenergie. De lijsttrekkers van GroenLinks-PvdA en NSC bleven desondanks vriendelijk. Wellicht moeten zij na de verkiezingen verder met elkaar.

Pieter Omtzigt gaf eerder aan dat hij weinig trek heeft in verkiezingsdebatten met veel lijsttrekkers en korte quotes. Elkaar dan diepgaand bevragen op de inhoud is volgens hem lastig. GroenLinks-PvdA en NSC organiseerden zelf een debat, in de hoop zo wel de inhoud in te kunnen duiken. De VVD was niet uitgenodigd: die partij is volgens Frans Timmermans wat minder van de ‘diepgang’.

Tijdens het debat Timmermans-Omtzigt werd vooral duidelijk dat de twee uitdagers wilden laten zien dat ze er inhoudelijk toe doen. Beide partijen hopen op een tweestrijd waarbij de VVD het nakijken heeft. Overigens zei Omtzigt ook met de VVD te willen debatteren, indien de mogelijkheid zich voordoet.

Debat Timmermans-Omtzigt benadrukt overeenkomsten

Over Israël, rechtsstaat, goed bestuur en klimaat benadrukten de twee lijsttrekkers hun overeenkomsten, al klonken er tussen de regels door verschillen. Nadrukkelijker oneens zijn ze het over het belastingklimaat voor bedrijven.

Timmermans wil dat bedrijven eerlijk bijdragen en belasting betalen over de aankoop van eigen aandelen. Omtzigt is terughoudender: hij is bang dat bedrijven dan vertrekken. De NSC-leider vindt een Europese aanpak verstandiger. Timmermans toonde zich op dit punt geen eurocraat, en wees Omtzigts voorstel van de hand. Dat bedrijven vertrekken omdat aan belastingknoppen is gedraaid, heeft de leider van GroenLinks-PvdA niet gezien.

Ook werd er tijdens het Debat Timmermans-Omtzigt getwist over het minimumloon. GroenLinks-PvdA wil een minimumloon van 16 euro per uur. Zo prijst Nederland zich uit de markt, vindt Omtzigt.

Timmermans kan niet zoveel met richtgetal migratie van Omtzigt

Verder verschillen de partijen over migratie. Omtzigt wil ‘een serieus richtgetal’ voor het aantal migranten.  Volgens Timmermans is dat niet waar te maken, wat niet wegneemt dat hij wel ‘grip’ op migratie wil. Hoe, dat liet hij in het midden.

Over kernenergie botsten de meningen eveneens. Timmermans sluit  nucleaire energie min of meer uit: ‘Kerncentrales bouwen duurt lang, ze zijn duur en worden nog duurder.’ Omtzigt ziet kernenergie juist als onmisbaar deel van een ‘energiemix’.

Onder aan de streep hielden Omtzigt en Timmermans elkaar nadrukkelijk heel. Hun doel is bereikt: kiezers weten beter waar de lijsttrekkers voor staan, terwijl concurrent VVD geheel buiten beeld bleef.

Lees ook het EW-verkiezingsblog