Premium Lock Timmermans wil lijsttrekker GroenLinks/PvdA worden: direct premierskandidaat

18 juli 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Tim Dirven/ID Photo Agency

Frans Timmermans wordt welhaast zeker de lijsttrekker van de nieuwe combinatie GroenLinks en PvdA. Daarmee gaat hij de concurrentie om het Torentje aan met VVD-leider in spe Dilan Yeşilgöz en met Caroline van der Plas (BBB). Gezien de peilingen maakt links voor het eerst sinds lange tijd weer kans op het premierschap, schrijft Carla Joosten.

Timmermans maakte zijn kandidatuur bekend via de Volkskrant. Volgens de krant informeerde hij ook al voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De  samenwerking tussen GroenLinks en PvdA kreeg na de val van Rutte IV steeds serieuzere vormen. Van intensief overleg in de Tweede Kamer, een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer tot een gezamenlijke lijst, een gezamenlijk programma en één lijsttrekker bij de verkiezingen van 22 november. En die laatste diende zich donderdag 20 juli aan.

Timmermans wil na 10 jaar in Brussel te hebben gewerkt als Europees commissaris en vice-president van de Europese Commissie terugkeren naar Den Haag. Hij wordt daarmee in de landelijke politiek de meest ervaren politicus naast Geert Wilders (PVV) en Kees van der Staaij (SGP), maar hun ervaring beperkt zich tot het Binnenhof.

De leden van GroenLinks en PvdA waren eerder al zeer enthousiast over de samenwerking van beide partijen, bleek uit ledenreferenda. Bij GroenLinks kwam zelfs een bijna Noord-Koreaanse uitslag uit de bus. 92 procent van de stemmers bleek voorstander. Bij de PvdA was het met 88 procent niet veel minder.

En dus kan de combinatie gezamenlijk deelnemen aan de Kamerverkiezingen. De huidige aanvoerders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) reageerden euforisch, Klaver zelfs emotioneel. Maar Klaver is tegen alle verwachtingen in geen kandidaat voor het leiderschap van Verenigd Links, zoals hij de combinatie graag noemt.

Links heeft met Timmermans opeens werkelijk kans op het Torentje

Een combinatie van GroenLinks en PvdA wordt op dit moment gepeild op pakweg 28 Kamerzetels en dat is meer dan concurrenten VVD en BBB.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw