VVD’er Ruben Brekelmans breekt ban: dealen met Wilders om asielstroom in te dammen

21 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Ruben Brekelmans (VVD). Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De VVD moet parlementaire meerderheden smeden met de PVV van Geert Wilders om de asielinstroom te beperken. Dat zegt Ruben Brekelmans, Tweede Kamerlid en VVD-woordvoerder asiel en migratie, in gesprek met EW-redacteur Eric Vrijsen.

Volgens Brekelmans blijkt uit de kabinetscrisis dat zijn partij niet met gematigd linkse partijen tot overeenstemming kan komen over een houdbaar asielbeleid. Vandaar dat de VVD het na de verkiezingen ‘over rechts’ moet proberen.

Brekelmans spreekt van ‘een dilemma’. De VVD heeft fundamentele bezwaren tegen Wilders. Diens beoogde Koranverbod druist in tegen de godsdienstvrijheid, hij strooide met moties van wantrouwen en meed elke medeverantwoordelijkheid voor beleid. Maar waar VVD-premier Mark Rutte sinds 2012 – toen gedoogpartner Wilders wegliep uit het Catshuisberaad – de PVV als onbetrouwbaar aanmerkte en geen enkele samenwerking met Wilders meer wilde, is nu de ban gebroken.

Brekelmans: ‘De andere kant is dat als je een stevig beleid wilt voeren, je niet moet blijven steken in compromissen met links. Dan kan het nodig zijn met Geert Wilders tot oplossingen te komen. Hierover moet de partij discussiëren.’

Het lijkt – los van de verkiezingsuitslag, die pas op 23 november bekend zal zijn – uitgesloten dat de VVD met de PVV zal willen regeren. Wel noemt Brekelmans de opties van gedoogconstructies en politieke akkoorden met een minderheidscoalitie, om zo tot strengere asielwetgeving te komen.

Voormalig EW-medewerker Ruben Brekelmans op weg naar de top-10

Econoom Brekelmans (37) geldt als de ‘coming man’ van de VVD-fractie. Bij de vorige verkiezingen was hij kandidaat nummer 30, maar nu stevent hij af op een plek in de top-10 of zelfs top-5. Hij was – opmerkelijk voor een nieuwkomer – fractiewoordvoerder buitenlandse zaken. Omdat hij dat zo goed deed, kreeg hij het gevoelige thema asielzaken erbij.

Brekelmans was voorafgaand aan zijn Kamerlidmaatschap onder meer EW-medewerker en programmadirecteur Flexibilisering Asielketen bij het ministerie van Justitie. Tegen EW zegt hij over asielzoekers: ‘De instroom moet omlaag. Dat staat centraal.’

Catalogus voor mensenhandelaren

Brekelmans noemt voorbeelden van beleidsfouten in de asielketen. Zo geeft Nederland precies aan welke ‘kwetsbare groepen’ uit herkomstlanden hier welkom zijn. Dat werkt als een catalogus voor mensenhandelaren: weldra komen massa’s migranten met allemaal hetzelfde vluchtverhaal. Om de instroom te beperken, doet hij in EW diverse voorstellen, zoals een noodstop op gezinshereniging.

Lees hieronder verder

De Britse regering wil alleen nog asielverzoeken behandelen van vreemdelingen die in het land van herkomst een visum hebben aangevraagd en verkregen. Kan dit volgens Brekelmans ook een methode zijn voor Nederland en de Europese Unie? Het VVD-Kamerlid zegt in een nadere toelichting dat hij nog op dit plan wil studeren.

Ruben Brekelmans wil ook zakendoen met BBB

In het interview met EW toont Brekelmans zijn ergernis jegens de ChristenUnie, die rond de kabinetsval de VVD een gebrek aan moraliteit verweet.

‘Omdat het niet waar is. Het huidige asielsysteem is niet alleen ineffectief en failliet, maar ook nog eens inhumaan. Het nodigt mensen uit het risico te nemen in de Middellandse Zee te verdrinken. We hebben geen controle op de aantallen en daardoor liggen de asielzoekers in sporthallen en in het gras. Die hele situatie is onmenselijk.’

Behalve met de PVV, denkt Brekelmans ook dat met de BBB van Caroline van der Plas valt samen te werken. ‘Haar insteek is goed en wij kunnen zaken doen.’