Premium Lock Rosanne Hertzberger: ‘Vertel eens iets nieuws, iets wat ik nog niet wist!’

11 juli 2023Leestijd: 9 minuten
MICROBIOLOOG EN COLUMNIST ROSANNE HERTZBERGER. FOTO: MERLIJN DOOMERNIK

Microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger (38) schroomt niet een tegendraadse mening te geven. En jammer dan als dat woede opwekt. ‘Ik heb een dikke huid gekregen.’

‘Ik weet dat ik provoceer,’ zegt Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist. ‘Drukken waar het pijn doet. Ik heb het zelf niet altijd door, maar ik heb wel de neiging om een lucifer af te steken waar net een heel grote plas benzine ligt.’ Hertzberger is bepaald geen allemansvriend en het maakt haar niet ­zoveel uit dat ze met haar wekelijkse NRC-columns weleens mensen de gordijnen in jaagt. Kritiek trekt ze zich alleen aan als die komt van iemand die ze respecteert of als ze op een fout wordt gewezen.

‘Dat is vervelend. Maar van de rest lig ik geen seconde wakker. Ideaal, het geeft echt vrijheid als je niemand naar de mond hoeft te praten. Ik heb een dikke huid gekregen en het went als mensen propjes naar je schieten.’

Dat gebeurde laatst nog, door haar column over het nieuwe beeld in Rotterdam, Moments Contained. Ze beschreef dat beeld van een zwarte vrouw op Nikes nogal kritisch en haalde daarmee de internationale pers. ‘Le Monde had er iets over, The Guardian… de Zwitserse radio wilde een interview bij dat beeld. Maar dat doe ik niet.’

Ze leerde van haar hoofdredacteur bij het Leidse universiteitsblad Mare, waar ze haar eerste columns schreef, dat je nooit moet reageren. Maar nu kreeg ze zo veel kritiek – er was zelfs iemand die er niet van kon slapen – dat ze toch iets liet horen via LinkedIn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw