Wachten in Zuid-Holland, BBB blijft nuchter

16 maart 2023Leestijd: 3 minuten
BBB-lijsttrekker Hans Veentjer in Den Haag

De provincie met misschien wel de minste eigen identiteit van alle provincies beleefde een intensieve, maar weinig spectaculaire provinciale campagne. De uitslag van de Statenverkiezingen in Zuid-Holland liet op zich wachten. De spanning steeg met het binnenkomen van de uitslagen elders, zag Carla Joosten in het provinciehuis in Den Haag.

Nadat in 2019 FVD de grootste werd in Zuid-Holland, leek de VVD er weer de macht te grijpen. De provinciale BBB-top keek ontspannen naar de overwinning van de partij van Caroline van der Plas in andere provincies. ‘Ik moet even gaan juichen,’ zegt de Zuid-Hollandse BBB-lijsttrekker Hans Veentjer, als hij het gesprek onderbreekt om zich naar zaal te begeven waar de provinciale politici de uitslagen volgen.

Lees ook over de verkiezingsavond in andere provincies waar EW aanwezig was

Overijssel

Groningen

Noord-Holland

Utrecht

Zeeland

Het gejoel van de andere partijen is er na het bekend worden van de uitslag in Overijssel – in één klap zeventien zetels – niet van de lucht. Kreten van verbazing alom.

De mensen willen gehoord worden

Veentjer, in het dagelijks leven docent en coach, is blij, maar blijft er nuchter onder. ‘Zeventien zetels, 31 procent van de stemmen, dat is een aardverschuiving en nog nooit gebeurd. We zijn supertrots. De mensen willen gehoord worden. Ze willen niet dat er over hen wordt beslist zonder dat er wordt geluisterd.’

En dat gevoel is volgens hem onder de burgers van Zuid-Holland net zo groot als in de rest van het land. Dat de boerenproblematiek er minder speelt dan in het Oosten, maakt niet uit. ‘Wij zijn geen stikstofpartij.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De kloof tussen regio en stad is in Zuid-Holland erg groot

Het ging de laatste weken veel over de stad versus regio, maar in Zuid-Holland zijn die verschillen juist binnen de provincie erg groot. De dichtstbevolkte provincie van het land heeft problemen met bereikbaarheid, woningbouw, maar ook met grote aantallen arbeidsmigranten die in het Westland werken, maar in Den Haag wonen.

‘We hebben grote steden binnen de provinciegrenzen, maar ook veel agrarisch gebied. In dat gebied speelt de stikstofkwestie, in de steden totaal niet. Daar zeggen ze dat we moeten opschieten met de vergunningen voor woningbouw,’ zegt CDA-lijsttrekker en gedeputeerde Meindert Stolk terwijl hij de uitslag in spanning afwacht. Hij wijst op de ‘gigantische woningbouwopgave’ voor Zuid-Holland: 235.000 huizen in tien jaar.

In het Zuid-Hollandse provinciehuis dat uitzicht biedt op het Malieveld waar de boeren zo vaak met hun tractoren protesteerden, lijkt de stikstofkwestie niet tot onenigheid te leiden. CDA en VVD, maar ook GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen graag weer besturen.

VVD-gedeputeerde Frederik Zevenbergen is doodop van de campagne die ‘gewoon erg goed’ was. De politieke atmosfeer is heel anders dan in de veel meer gepolariseerde landelijke politiek, vindt hij. ‘Wij werken hier heel goed samen en zitten als provincie in de haarvaten van de gemeenten. Ook als het gaat om de stikstofmaterie, wil iedereen er echt samen uitkomen. Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar.’

BBB-voorman Veentjer telt zijn zegeningen, weidt uit over de gedegen voorbereidingen bij het opbouwen van de partij en is ervan overtuigd dat goed  samenwerken in de partij tot resultaat gaat leiden.

Over zijn provincie zegt de geboortige Arnhemmer die nu in Nootdorp woont: ‘Ik noem Zuid-Holland de 25 procents-provincie. Hier wordt een kwart van het nationaal inkomen verdiend, 25 procent van de grond is er bebouwd, 25 procent van de woningbouw moet hier tot stand komen. We hebben de haven van Rotterdam en een enorme opgave met de energietransitie. Dat kost veel geld.’

Nee, hij wil geen gedeputeerde worden. Talent genoeg bij BBB.

UITSLAG VORIGE PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN (2019)

Totaal 55 zetels verdeeld over 15 fracties

Grootste partij VVD (10 zetels)

College van Gedeputeerde Staten met twee VVD’ers, een ChristenUnie, een GroenLinkser, een PvdA’er en een CDA’er.