Overijssel is niet langer van de christen-democraten: BBB verplettert CDA

15 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Partijleider Caroline van der Plas op de uitslagenavond van de BBB. Foto: ANP/DIRK HOL

De BBB boekt een historische zege in Overijssel, waar het CDA sinds 1978 onafgebroken de grootste partij was. De christen-democraten worden keihard afgestraft door de Overijsselaren, zag Nard Lodewijk op het provinciehuis in Zwolle. De BoerBurgerBeweging wint zeventien zetels.

De spanning was om te snijden in het volgeladen provinciehuis van Overijssel, toen de exitpoll, om 21.20 uur, werd bekendgemaakt. Dat de BBB een flinke overwinning zou gaan boeken, stond vast, maar dat de nieuwkomer liefst zeventien zetels zou behalen, hadden maar weinig mensen kunnen voorspellen. Het ongeloof was dan ook groot. De zittende coalitie raakt tien zetels kwijt. Het CDA alleen al vijf.

De uitslag in Overijssel

Tekst gaat hieronder verder

‘Ik ben compleet overdonderd,’ zegt Carla Evers, lijsttrekker van de BBB in Overijssel. ‘Dit is een signaal voor Overijssel. Eigenlijk een signaal voor het hele land.’ Evers rekende op negen, misschien tien zetels. ‘Nederlanders willen een andere soort politiek zien. Dat is de reden dat ik en mijn hele team hier staan.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Landelijk stikstofbeleid stuit op veel weerstand in Overijssel

Het huidige Overijsselse college van Gedeputeerde Staten bestaat uit vijf partijen: CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Zoals veel colleges in plattelandsprovincies worstelt Overijssel met de stikstofaanpak. Begin dit jaar kwam het provinciebestuur met een eerste versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. De provincie zei 5 miljard euro nodig te hebben om de doelen te kunnen halen. Voor het landelijke stikstofbeleid stelt het Rijk in totaal 25 miljard euro beschikbaar.

Lees ook over de verkiezingsavond in andere provincies waar EW aanwezig was

Utrecht

Groningen

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Van oudsher is het CDA de grootste partij in Overijssel. In de provincie zijn veel boeren actief die jarenlang op de christen-democraten stemden. Maar het zijn niet alleen boeren die zijn overgestapt naar BBB, wees de exitpoll uit. De uitslag is inmiddels definitief.

Stevig verlies voor de coalitie

Rick Brink, lijsttrekker namens het CDA: ‘We hielden rekening met een verlies. Maar vijf zetels? Dat doet wel echt zeer. Evengoed wil ik BBB van harte feliciteren. Ze hebben het echt goed gedaan.’ Het CDA bestuurt nagenoeg altijd mee in Overijssel. Staat de partij daar de komende periode weer voor open? Brink: ‘Als je het CDA belt, wordt er altijd opgenomen. Maar wij zijn nu niet aan zet.’

Ook de ChristenUnie leverde een zetel in. Lijsttrekker Renate van der Velde is blij dat de schade beperkt is gebleven. ‘Dit is echt een ongelooflijke overwinning van BBB. Ze hadden 23 kandidaten op de lijst staan. Daarvan moeten er nu waarschijnlijk zeventien Statenlid worden. Ik ben benieuwd hoe dat gaat, en of ze hun plannen waar kunnen maken.’

BBB grote winnaar

Ook de exitpoll van Noord-Brabant en de prognose voor de Eerste Kamer worden met luid gejuich ontvangen door de aanwezige BBB’ers. Ze kunnen het haast niet bevatten. Nummer 2 van de lijst voor BBB, Luuk Buunk, staat in de ingang van de Statenzaal hoofdschuddend voor zich uit te kijken. ‘Ongelooflijk,’ is het enige wat hij kan zeggen.

UITSLAG VORIGE PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN (2019)

Totaal 47 zetels, verdeeld over 14 fracties.
Grootste partij: CDA (9 zetels)
College van Gedeputeerde Staten bestaat uit vijf partijen: CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Het CDA levert als enige twee gedeputeerden.