Premium Lock Oh Judas van Thaddeus, patroon der wanhopigen, help Sigrid Kaag!

15 maart 2023Leestijd: 6 minuten
Een eerder verkiezingsdebat van EenVandaag. V.l.n.r. Hoekstra, Kaag, Rutte en Van der Plas. Foto: ANP

Drukte op rechts. Vertwijfeling op links. De Statenverkiezingen draaien om de stikstof en dus om de kloof tussen de Randstedelijke elite en de rest van het land. Waarom Sigrid Kaag een schutspatroon aanroept, Caroline van der Plas een persiflage voorbereidt op Thierry Baudet en je de ene Judas niet met de andere mag vergelijken. Politiek redacteur Eric Vrijsen staat bij de net geopende deuren van de stembureaus.

Vicepremier Sigrid Kaag sprak zondag in het VPRO-televisieprogramma Buitenhof over het moeizame stikstofbeleid en over de wijze waarop VVD-coryfee Johan Remkes dat had proberen vlot te trekken. Remkes had gezegd dat er een diepe kloof gaapte tussen de Randstedelijke elite aan de ene kant en de boeren en burgers elders in het land. En Remkes, ja, die was zo ongeveer heilig verklaard.

‘Maar de Heilige Remkes…’ schamperde Kaag. ‘Die is geen heilige. Ik heb hier een Heilige om mijn nek hangen.’ Ze wees op een van de twee Rooms-Katholieke medaillons die ze droeg en die mooi stonden bij haar witte bloes en helderblauwe blazer.

De interviewer was een beetje beduusd en het duurde even voordat hij er nog iets over vroeg. ‘Wie is die Heilige?’

Kaag zeer gedecideerd: ‘Judas van Thaddeus.’

Interviewer: ‘Een katholieke Heilige?’

Kaag: ‘Ja, een katholieke Heilige.’

Feiten zijn feiten, maar soms is er ook enige uitleg bij nodig. Van de VPRO (Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep) had je dat misschien mogen verwachten.

Judas van Thaddeus was een van de twaalf apostelen, de eerste volgelingen van Jezus Christus. Hij mag niet worden verward met zijn naamgenoot Judas Iskariot, de man die Jezus verraadde. Judas van Thaddeus wordt in het Nieuwe Testament slechts summier vermeld, als de broer van Jacobus. Na Jezus’ Hemelvaart, verkondigde hij het geloof in Syrië, Perzië en Mesopotamië (het huidige Irak). In de katholieke devotie wordt Judas van Thaddeus aangeroepen door gelovigen die in zeer grote nood en hevige twijfel verkeren. Hij is ‘de beschermheilige van de wanhopige gevallen’, tevens ‘de patroon van de verloren zaken’.

Specifieke apostel

Het is jammer dat de VPRO niet zo bijbelvast meer is als in het verleden, want anders had hier nog een goede vervolgvraag ingezeten. Waarom droeg de D66-leider drie dagen voor de Statenverkiezingen uitgerekend een medaillon van deze schutspatroon? Waarom vereerde ze deze specifieke apostel? En vooral: wat had dit te betekenen voor de overlevingskansen van het kabinet-Rutte IV en dus voor de overwegend niet-religieuze rest van de samenleving?

Want dit is natuurlijk wat er op woensdag 15 maart staat te gebeuren: de kiezers wijzen in twaalf provincies de leden van de Provinciale Staten aan. De Statenleden kiezen eind mei een nieuwe Eerste Kamer, waarbij het kabinet – als we de peilingen moeten geloven — nog meer steun moet zien te verwerven bij de oppositie dan nu al het geval is. Zo niet, dan stokt daar het maken van nieuwe wetten en is het kabinet vleugellam.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw