Premium Lock Jubilerend advocaat Gerard Spong groeide op tussen de ‘gekken’

02 februari 2023Leestijd: 9 minuten
Straatbeeld van de unieke houten binnenstad van Paramaribo in 1948, twee jaar na Spongs geboorte. Foto: Spaarnestad/ANP

Op dinsdag 7 februari is Gerard Spong (76) precies vijftig jaar advocaat. Geboren in Paramaribo speelde zijn jeugd zich af tussen de psychiatrische patiënten van zijn vader. Voorpublicatie uit Grootmeester. Het kleurrijke leven van Gerard Spong, geschreven door Gerlof Leistra en Patricia Jimmink.

De Tweede Wereldoorlog was net een jaar afgelopen toen Gerard Spong op 9 juni 1946 werd geboren in Suriname, destijds nog een kolonie van Nederland. Hij heeft twee oudere zussen, Carmen en Helen, en één jongere broer, Robbie. Aan zijn eerste drie jaar in Suriname heeft hij amper herinneringen. Hooguit de geuren en de warmte. Op zijn derde verhuisde het gezin naar ­Nederland omdat vader Spong zich wilde specialiseren tot psychiater.

Van zijn derde tot zijn achtste woonde Spong in Leiden. De sfeer tijdens de Watersnoodramp in februari 1953 staat hem nog redelijk goed bij. ‘Mijn vader bleef een paar dagen thuis, en dat was heel bijzonder. Het was gezellig, we deden spelletjes met z’n allen. De dakpannen vlogen je intussen om de oren. Er was alleen maar radio. Ik heb flarden onthouden. De situatie in huis en de inzamelingen die werden gehouden van kleding voor de slachtoffers. Ze stonden ook bij ons voor de deur. Dat maakte wel indruk.’

Voor witte Nederlanders was een zwart jongetje een bezienswaardigheid. ‘Op straat ben ik een keer uitgescholden voor pinda poepchinees, en toen is mijn moeder naar degene die dat riep toe gestapt en zei: “Als je dat nog één keer waagt, zwaait er wat.” Dat was de eerste keer dat ik kennismaakte met rassendiscriminatie. Maar dat heeft geen blijvende schade veroorzaakt. Ik wist niet eens wat een Chinees was, laat staan pinda. Poep kende ik wel.’

In 1954 was zijn vader klaar met de opleiding tot psychiater en kon meteen aan de slag als directeur van ’s Lands Psychiatrische Inrichting (lpi) in Paramaribo. Het gezin kwam te wonen in een fraaie woning op het terrein. Gerard groeide op ‘tussen de gekken’. De patiënten woonden verdeeld over drie paviljoens.

Tussen ‘de gekken’ leerde hij omgaan met agressie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.