Premium Lock Watersnoodramp van 1953: het vergeten leed van de Zuid-Hollandse eilanden

25 januari 2023Leestijd: 4 minuten
De Voorstraat in Ooltgensplaat, 1953

De Watersnoodramp van 1953, op 1 februari 70 jaar geleden, eist op Goeree-Overflakkee 481 levens. Het vergeten leed van de Zuid-Hollandse eilanden.

In de publieke herinnering voltrok de ramp zich zeventig jaar geleden vooral in Zeeland. Vaak wordt vergeten dat die ramp ook op de Wadden, in West-Brabant en vooral in het deltagebied van Zuid-Holland grote schade aanrichtte. De grootste verliezen werden zelfs geleden op Goeree-Overflakkee. Tijdig en adequaat handelen kon het verschil maken, bleek wel uit de verhalen van twee buurdorpen op dit Zuid-Hollandse eiland: Ooltgensplaat en Oude-Tonge.

Geerten Waling schreef eerder over Goeree-Overflakkee: Moderniteit en traditie buiten de grote stad

In het eerste dorp kwamen in die rampnacht al voor middernacht de belangrijkste bestuurders bijeen in het raadhuis aan de haven, waar zij het water almaar zagen stijgen. Burgemeester Pieter Willem Hordijk (34), een gevierde verzetsman met een degelijke militaire training, zette meteen de evacuatie in gang zodat vrijwel alle dorpelingen en ook de boeren in de omgeving tijdig een veilig heenkomen konden zoeken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.