Voorpublicatie Premium Corner

Met een gescheurde panty naar Pieter van Vollenhoven

25 oktober 2022Leestijd: 7 minuten

Biografe blikt na kwart eeuw terug op eerste ontmoeting met echtgenoot prinses Margriet.

Op een zonnige herfstdag in 1998 reed ik naar Paleis Het Loo om Pieter van Vollenhoven te interviewen. Ik maakte voor Elsevier een portret van het vijfkoppig bestuur van het Leidse studentencorps Minerva van 1963, waarvan Pieter deel had uitgemaakt – toen hij nog zichzelf was, niet ‘de man van’. Dat bestuur, ofwel collegium, had het elitaire Minerva indertijd door een frisse nieuwe aanpak over de drempel van de hippietijd getild.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had zich lang verzet tegen het interview, onder aanvoering van koningin Beatrix en premier Wim Kok. Reden: het ging over het privéleven van een lid van het Koninklijk Huis. Beatrix was aanhangster van de klassieke school van het koningschap, die voorschreef dat het privéleven achter gesloten deuren moest blijven, ten bate van een natuurlijke kloof tussen vorst en onderdanen.

Auteur: Frénk van der Linden

Titel: In de spiegel

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 192

Prijs: € 20,99

‘Don’t shed daylight upon the magic,’ schreef de negentiende-eeuwse Britse politicoloog Walter Bagehot daarover. Ofwel: ‘Laat geen daglicht schijnen op de magie.’

Derhalve mocht Pieter tot dan toe louter interviews geven over zijn werk als veiligheidsexpert. Maar de RVD voelde zich uiteindelijk gedwongen ook voor dit interview toestemming te geven, aangezien ik Pieters vier medecollegiumleden al had gesproken. Het zou verbazing wekken bij het lezerspubliek als Pieter niet mee mocht doen, redeneerde men blijkbaar. Dus daar reed ik dan. Naar Het Loo. Nerveus. Rondom koninklijke lieden hangt een aura waar niemand ongevoelig voor is.

Een kwartier te laat arriveerde ik bij de villa van Pieter en Margriet

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.