Premium Lock Kabinet niet terug naar Brussel wegens stikstofnormen

24 juni 2022Leestijd: 5 minuten
Ministers Staghouwer (Landbouw) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) bij debat over stikstofbeleid. Foto: ANP BART MAAT

Het kabinet kan door met het stikstofbeleid, maar moet wel veel duidelijker maken hoe de toekomst van de boeren in Nederland eruit zal zien. Dat bleek in een bijna veertien uur durend Kamerdebat over de plannen om de stikstofneerslag te beperken, te beginnen bij de landbouw.

De kabinetsplannen zijn het gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019. Die legde tal van activiteiten stil, waaronder duizenden woningbouwprojecten. De landbouwhervormingen zijn de eerste reactie van de politiek op het rechterlijk oordeel. Maar de plannen hebben een storm van kritiek uitgelokt.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven:

Goed dat juist provincies volgende stap in stikstofkwestie moeten zetten

De woede en verontwaardiging onder de boeren over de plannen klonken door in het Kamerdebat van donderdag 23 juni. Vooral het feit dat de landbouw als enige lijkt te moeten bloeden, leidde tot kritiek. Ook andere sectoren, zoals de industrie, moeten hun stikstofuitstoot beperken, vindt de Kamer. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) kondigde aan eind dit jaar met stikstofdoelen voor de andere sectoren te komen.

Ondanks de miljarden die het kabinet-Rutte IV voor de hervorming van de landbouw uittrekt, was de Kamer kritisch over het ontbreken van perspectief voor de boeren. De door het kabinet noodzakelijk geachte krimp van de veestapel had  moeten zijn voorzien van bijbehorende maatregelen en van voorzieningen om de toekomst van de sector onder de nieuwe omstandigheden te verzekeren.

Staghouwer moet toekomst landbouw beter onderbouwen

Maar die had minister van Landbouw Henk Staghouwer (ChristenUnie) niet in zijn plannen opgenomen. Hij kreeg het hard te verduren van de hele Kamer en raakte op een bepaald moment ook de weg kwijt in zijn papieren. Staghouwer moest beloven op korte termijn helderheid te bieden over de toekomst van de landbouw.

Minister Van der Wal intussen bleef fier overeind. Ze kreeg steun van de coalitie en de linkse oppositie. Van der Wal wimpelde verzoeken van onder meer BBB en JA21 af om in Brussel toestemming te vragen om het aantal Natura 2000-gebieden – 162 – omlaag te brengen. Dat is al een paar keer geprobeerd door voormalig landbouwminister Carola Schouten en de Europese Commissie weigert dat volgens Van der Wal.

Dat de Franse president Emmanuel Macron in Brussel vaak dingen voor zijn land weet te regelen, zoals BBB-Kamerlid Caroline van der Plas zei, maakte geen indruk op Van der Wal. Ook niet het argument dat de Vogel- en Habitatrichtlijn, waarop het stikstofbeleid is gebaseerd, uit 1992 stamt. Die richtlijn hoeft volgens Van der Plas niet eeuwig te blijven bestaan. ‘Je kunt niet in 2500 nog regels hebben van 1992.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw