Minister van Landbouw Premium Corner

Henk Staghouwer: ‘Nu zitten we op de blaren’

14 april 2022Leestijd: 9 minuten

Henk Staghouwer begon als bakker in het bedrijf van zijn vader. De minister wil het geluid van boeren en ondernemers vertolken. Die vleestaks? ‘Nee, hoor!’

Henk Staghouwer ­(Hoogkerk, 1962) begon na de mavo op zijn 16de in zijn vaders bakkerij. Haalde vakdiploma’s en werd op zijn 27ste directeur-eigenaar. In 2002 Statenlid Groningen voor ChristenUnie. Van 2013 tot januari 2022 gedeputeerde. Sindsdien minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Henk Staghouwer (60) is een paar maanden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tijdens werkbezoeken veroorlooft hij zich grapjes. Alsof hij nu eens zichzelf en dan weer zijn gesprekspartners op hun gemak wil stellen. Op een maandag is hij te gast bij Rijk Zwaan, een wereldwijd opererend zaadveredelingsbedrijf in De Lier. Het gaat over de oorlog in Oekraïne, de geopolitieke behoefte aan voedsel­zekerheid en hoe de zaadhandel hierop inspeelt. ‘Bepleit jij nou dat ik aandeelhouder van jou moet worden?’ vraagt hij quasi-ondeugend.

Directeur Marco van Leeuwen: ‘Ik zou willen vragen daarvoor aandacht te hebben.’

Annie Beekenkamp van de Beekenkamp Group in Maasdijk, een bedrijf dat elk jaar twee miljard jonge groenten- en sierplanten aflevert tot in de verste uithoeken van de wereld, praat hem bij over de personeelstekorten.

Staghouwer: ‘Dus als ik een keer stop op het ministerie, kan ik hier terecht?’

Foto: Peter Hilz

Bij Koppert in Berkel en Rodenrijs, een mondiale specialist in biologische plantenziektenbestrijding, stelt hij vast: ‘Jullie zijn qua omzet mkb’er, maar qua spreiding multinational.’

Staghouwer verplaatst zich op de fiets tussen de hightech laboratoriumkassen. Een jonge onderzoeker staat bij een kweek van robuuste tomatenrassen en schetst het mondiale voedselprobleem: overbevolking en verstedelijking, verzilting en verwoestijning, obesitas en ondervoeding. De minister kijkt strak: ‘Nou hoop ik wel dat jij de oplossing weet.’

De jonge bioloog: ‘Groenten eten.’

Als iedereen is uitgelachen, zegt Henk Staghouwer: ‘Vooruit dan maar!’

Staghouwer op werkbezoek in het Westland: ‘Nou, ik hoop dat jij de oplossing weet’. Foto: Peter Hilz

Als zakenman heeft Staghouwer ook een boodschap in de politiek

Staghouwer is het soort politicus zoals ze tegenwoordig weinig worden gemaakt. Hij begon op zijn zestiende in de bakkerij van zijn vader in Zuidhorn, Groningen. ‘Met de handjes deeg kneden,’ vertelt hij. Hij haalde het middenstandsdiploma plus vakdiploma’s en begon te pionieren. Met zijn vader beproefde hij het zogenoemde remrijzen. Ze kneedden het deeg een dag tevoren en lieten het ’s nachts rijzen met de koeling op 2 graden, dus met de rem erop. Dan hoefden ze ’s morgens niet om 4 uur het bed uit, maar pas om 6 uur. Het brood was net zo lekker vers. Het familiebedrijf breidde uit naar zeven filialen, twee productielocaties en 65 personeelsleden.

Hij nam de zaak van zijn vader over en zat voor de ChristenUnie in de Provin­ciale Staten van Groningen. Hij werd gedeputeerde. In januari dit jaar schoof hij door naar het kabinet-Rutte IV. ‘Als ondernemer zie je altijd kansen,’ zegt hij. ‘Ik ben een optimist.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als zakenman heeft hij ook een boodschap in de politiek. Vandaar die goedmoedige grapjes tijdens zo’n werkbezoek. Staghouwer denkt dat hij ‘het echte verhaal van mensen op me kan laten inwerken’. Dat hij ‘het kan meenemen naar de besluitvorming en kan vertalen naar regels die wél werkbaar zijn’.

Op zijn tocht door het Westland strooit hij met zinnetjes als: ‘Jullie weten mij te vinden!’ En: ‘Als ik het kan helpen kanaliseren, hoor ik het wel.’ Of: ‘Administratieve problemen zijn er om op te lossen.’ Hij lijkt soms meer agrarisch ombudsman dan minister.

25 miljard om boeren uit te kopen en natuur te behouden

Hij is nu druk met het plooien van Brusselse regels, opdat boeren extra dierlijke mest kunnen uitrijden, in plaats van de peperduur geworden kunstmest. Hij onderneemt een ­poging om de pulskorvisserij – in 2018 afgeschoten door het Europees Parlement – toch een kans te geven. Wetenschappelijk onderbouwde techniek, 70 procent minder brandstof, dus hij blijft erop hameren.

Lees het ingezonden opiniestuk van Adriaan Schout en Paul Hofhuis: 25 miljard voor stikstof is signaal van vastlopende Europese wetgeving

Samen met VVD-collega Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof op hetzelfde departement, heeft hij een budget van 25 miljard euro om boeren uit te kopen en natuur te behouden. Uitgerekend nu is voedselzekerheid aan de orde. Is dit het moment om de productie te beperken?

‘Ons systeem is tegen grenzen aangelopen. Te veel stikstof, nitraat, fosfaat. Dit land mag niet compleet verstenen, dus wezen we Natura 2000-gebieden aan. Het EU-beleid maakt het voedselsysteem ook weerbaar. Is in het belang van boer en boerin, want zij zijn ­altijd de slachtoffers van het prijssysteem.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.