In Brussel Premium Corner

Hoe ECB de inflatie blijft aanjagen

20 april 2022Leestijd: 2 minuten

EU-correspondent René van Rijckevorsel ziet dat in de Brusselse bubbel weinigen de eurozone-inflatie als groot probleem beschouwen.

In de Europese hoofdstad heeft iedereen de mond vol van de oorlog in Oekraïne en hoe de veroorzaker, Rusland, te bestrijden. Maar je hoort vrijwel niemand over bestrijding van de oorzaken van hét probleem waarmee de EU-burger zich ziet geconfronteerd: de razendsnelle geldontwaarding. Hier de OESO-cijfers van februari: Nederland ligt met 6,2 procent inflatie in één jaar op het EU-gemiddelde, in België is het 8 procent, Litouwen is koploper met 14,2.

Lees ook dit omslagverhaal uit januari: Inflatiemonster is plots terug. Wat nu?

Torenhoge inflatie heerlijk voor EU-landen met hoge schulden

In de Sophie Scholl-vleugel van het Europees Parlement zit Jean Wanningen (64), econoom, oud-ondernemer en adviseur van JA21. Hij is een van de weinigen met kritisch economisch verstand in de Brusselse bubbel. De inflatie loopt op door de dure energietransitie, vertelt hij op persoonlijke titel, én door het beleid van de Europese Centrale Bank, die tot na de zomer staatsobligaties blijft opkopen – zoals vorige week aangekondigd – maar ook de rente (-0,5 procent) voorlopig niet verhoogt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.