Verhaal van de week Premium Corner

Inflatiemonster is plots terug. Wat nu?

26 januari 2022Leestijd: 13 minuten

Prijzen stijgen hard, de rente loopt op en de financiële markten zijn in mineur. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Zestien vragen en antwoorden over de inflatie die onverwacht terug is van weggeweest.

1. Een stijgende inflatie is toch goed nieuws?

Zeker. Al jaren snakken de economieën van Europa en de Vere­nigde Staten naar een structureel hogere inflatie. Dat tijdperk lijkt eindelijk aan te breken. De inflatie loopt op, en in haar kielzog de rente. De belangrijkste rente in de eurozone, die op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, kwam woensdag 19 januari eindelijk weer eens ­boven de nul procent uit. Nog steeds is dat extreem laag, maar wel voor het eerst sinds 2019 weer positief. Dat duidt op een economie die flink aantrekt na de coronadip.

Luister ook de podcast met Joris Heijn en Jeroen van Wensen:

2. Okay, en het slechte nieuws?

De inflatie loopt wel erg snel op, iets wat veel experts niet hadden zien aankomen. Vorig jaar december steeg het gemiddelde prijsniveau in Nederland met 5,7 procent, de hoogste stijging in veertig jaar. Lonen blijven daarbij ver achter met stijgingen van iets onder de 2 procent. Dat betekent simpelweg dat gezinnen minder te besteden hebben.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.