Kan het kabinet met maatregelen ‘nieuwe lockdowntoestanden’ voorkomen?

02 november 2021Leestijd: 3 minuten
Mark Rutte en Hugo de Jonge. Foto: ANP

De mondkapjesplicht keert terug en meer locaties moeten het coronatoegangsbewijs gebruiken. Dat zijn de stappen die het kabinet wil zetten nu het coronavirus weer opleeft en ziekenhuizen voller met patiënten liggen. Is dat genoeg om de opleving in te dammen?

Dinsdag 2 november om 19.00 spreken demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) over de coronapandemie in Nederland. Volgens persbureau ANP zullen zij aankondigen dat mondkapjes verplicht zijn voor contactberoepen, zoals de kapper, en waarschijnlijk ook in publieke binnenruimten, zoals supermarkten en musea.

QR-code vaker tonen voor toegang, negatieve test blijft gelden

Lees ook dit coververhaal: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Ook moet op meer plaatsen het coronatoegangsbewijs worden getoond. Nu is die QR-code alleen bij bezoek van horeca en evenementen verplicht. Waarschijnlijk moeten ook sportscholen, zwembaden en doorstroomlocaties, zoals pretparken, naar het coronatoegangsbewijs vragen. Het thuiswerkadvies zou ook weer worden aangescherpt.

Deze maatregelen zouden per vrijdag 5 november ingaan. Het kabinet kan deze maatregelen invoeren zonder de wet aan te passen. Het kabinet zou niet van plan zijn om ongevaccineerden te weren op locaties waar de coronapas wordt gebruikt. Een negatieve coronatest zou nog steeds een alternatief blijven om een tijdelijke QR-code te krijgen.

Veiligheidsberaad wil betere naleving en handhaving

Maandagavond 1 november sprak het Veiligheidsberaad over de aanscherping van maatregelen en de naleving van de QR-code. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s en demissionair minister van justitie Ferd Grapperhaus (CDA) willen betere naleving en handhaving van het coronatoegangsbewijs.

In een deel van de horeca en in de sportkantines blijft de naleving achter, zegt Grapperhaus. ‘Dat moet veranderen, want wij willen wegblijven van een zwaar maatregelenpakket. Wij hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat de zorg overbelast raakt en kwetsbare mensen beschermen.’ Voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls (CDA) sprak over het voorkomen van ‘nieuwe lockdowntoestanden’.

Per week weer meer dan honderd doden, voor het eerst sinds mei

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen steeg maandag voor de 32ste dag op rij. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 52.006 positieve tests. Voor het eerst sinds 24 juli komt dat weektotaal boven de 50.000 uit. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 7.429 positieve tests per dag. Ook het aantal doden neemt toe: in de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 103 meldingen van sterfgevallen. Voor het eerst sinds 17 mei komt het weektotaal boven de honderd uit.

In de ziekenhuizen lagen maandag
1 november 1.212 coronapatiënten. Van hen liggen 236 op de intensive care. Het gemiddelde aantal opnames in één week ligt op 134. Dat is ruim boven de honderd, de grenswaarde op basis waarvan het landelijk waarschuwingssysteem op risiconiveau ‘ernstig’ uitkomt. Dat is het hoogste risiconiveau van het systeem dat vorige maand de regionale risiconiveaus verving.

Lagere IC-bezetting zorgt toch voor problemen

Het aantal IC-bedden dat nu wordt bezet door mensen met COVID-19 is veel kleiner dan een jaar geleden, maar de omstandigheden zijn geheel anders. Vorig jaar werd een zeer groot deel van de reguliere, planbare zorg uitgesteld om alle mogelijke capaciteit in te zetten voor de zorg voor coronapatiënten.

Zo heeft het demissionaire kabinet minder marge en is het genoodzaakt om opnieuw in te grijpen. De vraag is of de geplande ingreep voldoende is om de door Bruls gehekelde ‘nieuwe lockdowntoestanden’ te voorkomen.