Tweede verdachte aangehouden in Mallorca-zaak , ook jongere mishandeld in Italië

06 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Jongeren op Mallorca - ANP

De politie heeft donderdagavond een tweede verdachte aangehouden in de zaak rond de fatale mishandeling op Mallorca. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Hilversum. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van betrokkenheid bij het dodelijke geweld tegen Carlo Heuvelman uit Waddinxveen op 14 juni in El Arenal op Mallorca. Ook in Italië blijkt een groep Nederlanders zich flink te hebben misdragen en een 18-jarige Nederlander te hebben mishandeld.

Volgens het AD gaat het om Hein B., maar dit is nog niet bevestigd. De 18-jarige wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het dodelijke geweld tegen het slachtoffer uit Waddinxveen en poging tot doodslag op het andere slachtoffer op de boulevard van El Arenal.

Eerder deze week werd de 19-jarige Sanil B. uit Hilversum aangehouden. De verdenking tegen hem is uitgebreid, hij wordt behalve van twee pogingen tot doodslag nu ook verdacht van het medeplegen van doodslag. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist over verlenging van zijn voorarrest.

Inmiddels is duidelijk dat op de bewuste avond sprake is geweest van twee vechtpartijen. De eerste was voor een café, de tweede op de boulevard. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels met elf getuigen gesproken, van wie er acht aangeven zelf die nacht mishandeld te zijn . Zij hebben alle acht aangifte gedaan.

De precieze aanleiding van de schoppen die Carlo krijgt, is niet geheel duidelijk. De Spaanse politie houdt het op basis van beelden erop dat er zonder enige aanleiding op los is gemept. Slachtoffers zouden volgens de Telegraaf hebben verklaard dat de groep zogenaamd vriendelijk landgenoten omarmde, om dan uit het niets toe te slaan.

Na de incidenten vertrok de groep op één persoon na snel naar Nederland. Een van de jongens bleef achter om de sleutels van het appartement waar de groep verbleef weer in te leveren. Hij werd uiteindelijk opgepakt en verhoord door de Spaanse politie, maar werd daarna weer vrijgelaten omdat op beelden te zien zou zijn dat hij geen grote rol heeft gespeeld bij de vechtpartij.

Vader Sanil B. doet uitgebreid verhaal

Bij Hart van Nederland heeft de vader van Sanil B. inmiddels uitgebreid zijn verhaal gedaan. Volgens Younnes B. zou de aanstichter van de vechtpartij een vriend van de overleden Carlo zijn. ‘Een jongen gedroeg zich agressief. Misschien had hij drugs gebruikt. Die is begonnen. Dat is die vriend van Carlo. Hij is begonnen met het uitlokken van de ruzie.’

Op sociale media gaat een video rond die gefilmd is met een telefoon. Daarop zou te zien zijn hoe de bewuste vriend van Carlo door een eigenaar uit een club wordt gezet.

Younnes is zelf jeugdwerker en vertelt dat hij jongeren juist leert om niet te vechten. ‘Als ouder denk je: “Wat heb ik gedaan, wat heb ik verkeerd gedaan?”’ vraagt hij zich hardop af.

Nog een kopschop-voorval in Italië

In de Noord-Italiaanse stad Garda is een 18-jarige Nederlander stevig mishandeld door een groepje landgenoten. Dat gebeurde vorige week na een stapavond in een plaatselijke discotheek, meldden diverse Italiaanse media donderdag.

Het slachtoffer liep flinke verwondingen op in het gezicht en had meerdere hechtingen nodig. De vier Nederlandse verdachten zijn tussen de 20 en 21 jaar, horen bij dezelfde vriendengroep en verbleven in hetzelfde appartement. Ze zouden na een avondje stappen onder invloed van alcohol een 18-jarige landgenoot hebben lastiggevallen.

Dat deden ze door hem uit te schelden en te provoceren. De 18-jarige Nederlander wilde een conflict vermijden en vertrok richting de camping waar hij samen met zijn ouders verbleef.

Lees ook het commentaar van Gerlof Leistra: Wapenbezit, harder optreden en minder naïviteit

Onderweg kwam hij zijn belagers opnieuw tegen. Ze schopten en sloegen hem tot bloedens toe tegen de grond. Het slachtoffer raakte gewond en had ter plaatse medische zorg nodig.

De vier belagers sloegen na de mishandeling op de vlucht, maar op basis van ooggetuigenverklaringen konden de carabinieri (Italiaanse gendarmes) de Nederlanders snel arresteren. Ze werden beschuldigd van zware mishandeling.

Het is niet duidelijk hoe het met het 18-jarig slachtoffer gaat. Evenmin is bekend of de Nederlandse jongeren nog in de Italiaanse cel zitten.