Soms zelfs dodelijke incidenten met messen en vuurwapens tonen aan dat de aanpak van wapenbezit onvoldoende werkt. De politie moet gerichter preventief kunnen fouilleren en de boetes en straffen moeten fors omhoog, vindt Gerlof Leistra.
Drillrappers uit onder meer Amsterdam en Rotterdam gaan elkaar te lijf met messen en nemen huizen onder vuur. Populaire leden van de rapgroepen poseren op social media met zwaar wapentuig en zweren na elk incident wraak. In hun teksten verheerlijken ze geweld.
Meer over dit onderwerp
19-jarige doodgestoken op pier Scheveningen: zomer vol geweld op en rond stranden
Ruzie over drugs
Achtergrond van veel conflicten is ruzie over drugs. Een partij is niet betaald of geript (gestolen) of ze proberen elkaars klanten af te pakken. Een smartphone met een adressenbestand is goud waard.
Aanpakken, die jongens. Maar de politie is met handen en voeten gebonden aan wetten en regels. Op grond van de Gemeentewet mogen agenten in aangewezen ‘veiligheidsrisicogebieden’ preventief fouilleren. Maar zo’n actie moet ‘aselect’ gebeuren.
Verlammend
De angst om te discrimineren, werkt verlammend. Als een agent een opgeschoten groepje rappers – vaak jongens van Surinaamse of Antilliaanse afkomst – preventief wil fouilleren, moet dat kunnen zonder meteen het verwijt van etnisch profileren te krijgen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen