Rotterdam en Amsterdam toneel van steek- en schietpartijen

03 augustus 2021Leestijd: 4 minuten
De Nassaustraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord - ANP

Rotterdam is deze zomer het toneel van geweld met schiet- en steekpartijen. In de nacht van maandag 2 augustus op dinsdag 3 augustus was er voor de vijfde keer in acht dagen tijd een schietpartij. Donderdag 29 juli kwam een 15-jarige om bij een steekpartij. Ook in Amsterdam was het de afgelopen week raak.

1.

Wat is er afgelopen nacht gebeurd in Rotterdam en omgeving?

Rond 01:30 uur ’s nachts werd bij de politie de melding van een schietpartij aan de Nassaustraat in Rotterdam-Feijenoord gedaan. Ter plaatse troffen agenten twee kogelinslagen in een woning aan. Op straat werden de bijbehorende hulzen gevonden. Niemand raakte gewond.

Een paar uur later was het weer raak aan de Hoflaan in Vlaardingen. Ook daar werden woningen onder vuur genomen. In de ramen van woningen op zowel de boven- als benedenverdieping waren kogelgaten te zien. Agenten troffen ook hier de hulzen aan op straat.

2.

Wat is er de afgelopen dagen nog meer gebeurd?

Maandag 26 juli werd een woning aan de Persoonskade in Rotterdam-Zuid beschoten. Hoewel er kogelgaten in de ramen zaten, raakte niemand gewond.

Donderdag 29 juli spraken twee tieners met ruzie met elkaar af in een speelpark aan de Goedenraadweg in Rotterdam-Beverwaard. Beiden namen een mes mee. De 15-jarige Joshua verloor bij die confrontatie het leven. De jongen met wie hij ruzie zou hebben gehad, een 15-jarige Rotterdammer, meldde zich in de nacht van donderdag op vrijdag bij de politie. Hij wordt verdacht van doodslag en blijft nog zeker twee weken achter de tralies, zo is maandag 2 augustus bepaald.

Op donderdagavond 29 juli liep een ruzie uit de hand op de stoep van een café aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid en raakte een man lichtgewond na een schietpartij.

Vrijdagavond werden schoten gelost aan de Dieze in Rotterdam-Zevenkamp. Hierbij raakte een 32-jarige man uit Rotterdam gewond.

In de nacht van zaterdag 31 juli op zondag 1 augustus werd rond 1:50 uur een auto onder vuur genomen op de Rose-Spoorstraat in Rotterdam-Zuid. Vermoedelijk ging daar een ruzie aan vooraf. De inzittende, een 25-jarige man uit Rotterdam, bleef ongedeerd. De twee verdachten, mannen van 22 en 31 jaar oud uit Rotterdam, werden in de nabijgelegen Schietloodstraat aangehouden.

Lees dit omslagverhaal terug: Waarom de jacht op het zwarte geld mislukt

Nog geen half uur later werd een woning van een ouder echtpaar beschoten aan de Vuurplaat in Rotterdam-Zuid. Meerdere kogels zijn op het raam afgevuurd. Over het motief is nog niets bekend. Voor de bewoners is slachtofferhulp geregeld.

Diezelfde nacht losten agenten waarschuwingsschoten in het Roel Langerakpark vanwege een verdacht groepje mensen. De politie was afgekomen op een melding van een schietpartij, maar dat bleek onjuist. Volgens de politie vielen er geen gewonden en werd niemand aangehouden.

In het nabijgelegen Capelle aan den IJssel werd op 23 juli de 37-jarige Iraakse dj Wisam doodgeschoten terwijl hij zijn hond uitliet aan het Valeriusrondeel. Niet veel later werd een uitgebrande gestolen auto teruggevonden die gebruikt zou zijn bij de moord. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Het zou mogelijk gaan om een conflict in de drugscriminaliteit, maar een familieconflict sluit de politie ook niet uit.

3.

Wat is er gebeurd in Amsterdam?

In Amsterdam werd in de nacht van zaterdag 31 juli op zondag 1 augustus de 35-jarige ex-profvoetballer Jergé Hoefdraad neergeschoten. Hoefdraad speelde onder meer voor Ajax, Almere City en Cambuur. Vanaf komend seizoen zou hij uitkomen voor amateurclub ASG De Volewijckers in Amsterdam-Noord. Hoefdraad lag dagenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis, waar hij dinsdag overleed.

In een bedrijfspand aan de Stekkenbergweg was een feest aan de gang. Rond 06:00 uur ging het gruwelijk mis en werd Hoefdraad neergeschoten. Hij zou mogelijk een vechtpartij hebben willen stoppen.

Maandag 2 augustus werd bekend dat de politie een hoofdverdachte in beeld heeft. Dinsdag werd bekend dat een verdachte is aangehouden.

4.

Wat zijn de reacties van politici?

‘Heel slechte ontwikkeling al dat wapengeweld hier in Rotterdam!’, twittert Maurice Meeuwissen, fractievoorzitter van PVV Rotterdam. 
‘De kogels vliegen weer ouderwets in het rond op Rotterdam Zuid,’ twittert Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst.
‘Het moet toch niet veel gekker worden!’ twittert Robert Simons, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Simons wil ‘zero tolerance’ voor messen en preventief fouilleren. Daarin krijgt hij steun van de VVD Rotterdam.
‘Verschrikkelijk. Weer een talentvolle jongen verloren aan messengeweld,’ twittert PvdA-raadslid Steven Lammering. ‘We moeten (potentiële) daders dicht op de huid zitten om het messengeweld eens en voor altijd de stad uit te krijgen. Geef de verziekte en agressieve denkbeelden geen ruimte!’