Wat betekent blokkade van rechter voor de bouw van windmolenparken?

29 juli 2021Leestijd: 2 minuten
Windmolens langs de Eems. Foto: ANP

Opnieuw heeft de Raad van State de bouw van een windpark geblokkeerd. Het windmolenpark Goyerbrug in Houten mag niet worden gebouwd, omdat de vergunningen niet op orde zijn. Eerder werd een project in Delfzijl afgeschoten. Het is het gevolg van een cruciale uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Wat is er aan de hand?

Op 30 juni zette de Raad van State een streep door de bouw van het windmolenpark in Delfzijl. Volgens de rechter zijn de landelijke normen voor de bouw van windmolens niet goed genoeg. Naar de impact op het milieu werd niet gekeken. Voor het geplande windmolenpark Goyerbrug was dat ook niet gebeurd.

Milieubeoordeling nodig op basis van Europese uitspraak

Zo’n milieubeoordeling is wel nodig, zo vonniste de bestuursrechter voor de tweede keer. In dat zogenoemde milieueffectrapport worden de slagschaduw, geluidsproductie en veiligheid van het windmolenpark beoordeeld.

De Raad van State baseerde zich in beide uitspraken op een oordeel van het Europees Hof van Justitie in een vergelijkbare zaak tegen een Belgisch windmolenpark. Ook daar ontbrak een milieubeoordeling die het Europees Hof wel nodig achtte. De uitspraak van het Hof staat als het Nevele-arrest bekend.

Bestaande windmolenparken niet in de problemen volgens ministerie

Volgens de Nederlandse bestuursrechter ‘is de regering nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken’. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Dilan Yeşilgöz-Zegerius, demissionair VVD-staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, dat het anderhalf tot twee jaar kan duren voor zo’n algemene milieubeoordeling is vastgesteld.

Volgens demissionair staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius zullen bestaande windmolenparken niet in de problemen raken door het oordeel van de rechter. Ook benadrukt zij dat omwonenden altijd goed zijn beschermd tegen de hinder van windmolenparken.

Gemeenten moeten zelf oordelen over milieueffecten van windmolens

Bij projecten waar nog een juridische strijd woedt, kunnen wel problemen of vertraging ontstaan. De Nederlandse WindEnergie Associatie die voor windmolenbouwers opkomt, vreest voor vertraging en wil dat het kabinet haast maakt. Zij waarschuwt dat de energietransitie vertraging oploopt door de uitspraken van de Raad van State.

De enige tussentijdse oplossing, tot het ministerie van Economische Zaken zijn algemene milieubeoordeling af heeft, is dat gemeenten zelf de milieueffecten meenemen in de besluitvorming.

Gemeenten moeten dan zelf normen stellen voor de slagschaduw en geluidsproductie. Het ministerie wil de gemeenten met een helpdesk ondersteunen bij die lokale milieubepalingen. De uitspraken van de Raad van State lijken zo eerder voor uitstel dan afstel te zorgen.