Rob Ramaker Premium Corner

Zonne-energie is weg van minste weerstand voor zenuwachtige bestuurders

06 mei 2020

Het is niet verbazingwekkend dat opstellers van energieplannen massaal naar zonnepanelen grijpen, ook al leidt dat tot hogere kosten. Bestuurders zijn niet vergeten dat plaatsing van windturbines afgelopen jaren leidde tot hoogoplopende conflicten, schrijft Rob Ramaker.

Het illustreert nog eens hoe taai het wordt de uitrol van hernieuwbare energie te verzoenen met draagvlak onder de burgers, landschap, betaalbaarheid en tal van andere belangen.

Energieplannen komen uit de regio

Nederland zet komende jaren veel sterker dan tot dusver in op zonne-energie, meldt de NOS. Momenteel wordt 40 procent ‘wind’ opgewekt ten opzichte van 60 procent ‘zon’. Die verhouding verschuift naar 20 en 80 procent.

De omroep baseert zich daarbij op 24 van de 30 voorstellen voor Regionale Energiestrategieën (RES). Momenteel zijn dertig zogenoemde energieregio’s bezig met het maken van zulke plannen. Dat gaat binnen strakke kaders. Samen moeten ze bijvoorbeeld een landelijk doel halen. En slechts twee technieken tellen mee: zon en wind.

 

Maatwerk is in de praktijk weerbarstig

Zo’n decentrale aanpak moet leiden tot maatwerk. Elke regio krijgt plannen die er goed passen en draagvlak bij de bevolking hebben. In tegenstelling tot de vorige golf van plannen voor hernieuwbare energie die goeddeels van boven werden opgelegd. Soms hardhandig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.