Premium Lock Energieregio’s verhogen hun ambities voor wind- en zonne-energie

17 juni 2021Leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen en windmolens. Foto: iStock.

De 30 energieregio’s die Nederland telt, moeten uiterlijk 1 juli hun plannen voor wind- en zonne-energie indienen. EW onderzocht de 30 meest recente Regionale Energiestrategieën en concludeert dat de regio’s hun gezamenlijke inzet hebben verhoogd: van 52,5 naar een krappe 55 terawattuur aan hernieuwbare electriciteit in 2030.

De energietransitie nadert weer een deadline. Uiterlijk 1 juli moeten de dertig energieregio’s hun Regionale Energiestrategie 1.0 hebben ingediend bij het Nationaal Programma RES in Den Haag. In de RES 1.0 formuleren de regio’s onder meer hun plannen voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit op land. Ze moeten zeggen hoeveel wind- en zonne-energie ze denken te kunnen produceren, in welke verdeling en wáár in hun regio de wind- en zonneparken kunnen komen. Van het Klimaatakkoord moeten ze samen komen tot een productie van 35 terawattuur (TWh) hernieuwbare elektriciteit in 2030.

Vier energieregio’s halen 1 juli naar verwachting niet

De dertig RES’en 1.0 zijn een nadere uitwerking van de concept-RES’en die in het najaar het licht zagen en hebben nu ook de instemming nodig van gemeenteraden, Provinciale Staten en algemene besturen van de waterschappen. In een deel van de dertig regio’s is dit proces nog gaande. De verwachting is dat vier regio’s 1 juli niet zullen halen. Daar wordt het na het zomerreces.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw