Verhaal van de dag

Dijkgat gedicht in Limburg, vrijwel overal wordt geëvacueerd (video’s)

16 juli 2021

In Meerssen, in Zuid-Limburg, is vrijdag een dijk doorgebroken. Het luchtalarm ging af, inwoners moeten hun huis onmiddellijk verlaten. Rond 16.00 uur was het gat weer gedicht, maar een groot deel van de omgeving overstroomd. Ook in Duitsland en België worstelen inwoners met zware overstromingen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt om 17.00 uur.

Bij de dijkbreuk ontstond een groot gat. Het luchtalarm ging af en enkele duizenden omwonenden in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten.

Inwoners werden opgeroepen voor vertrek gas en elektriciteit af te sluiten en de hoofdkraan van het water dicht te draaien omdat er anders brand kan ontstaan.

Na de dringende oproep om weg te gaan en het afgaan van het luchtalarm renden veel mensen naar hun auto’s. Anderen probeerden hun dieren waaronder paarden naar een veilig onderkomen te brengen.

Legervoertuigen en voertuigen van andere hulpdiensten reden het gebied in, terwijl bewoners de andere kant opreden over de vaak smalle wegen. Het geheel maakte volgens verslaggevers ter plaatse een chaotische indruk. Niet snel daarna liep het gebied onder.

Rond vier uur meldde dagblad De Limburger dat het gat gedicht is met zandzakken. De opluchting is groot, maar waakzaamheid blijft geboden.

Als gevolg van de dijkdoorbraak bij Meerssen is er geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Sittard en andersom. Het is niet duidelijk hoe lang de verstoring nog gaat duren.

Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in het noorden van Limburg hebben ook een dringende advies gekregen om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, ‘uiterlijk voor zonsondergang’. De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt. ‘Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten,’ aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.

In alle gemeenten aan de Maas in Noord- en Midden-Limburg vinden evacuaties plaats. Meestal gaat het hierbij om straten of wijken, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord op rampenzender L1. De veiligheidsregio roept inwoners van de Maasgemeenten op om de website van de eigen gemeente in de gaten te houden. Daarop wordt bekend gemaakt welke maatregelen er genomen worden en wie er tijdelijk weg moeten.

Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio’s bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft naast helpende handen ook al 130.000 zandzakken en duizend dompelpompen met aggregaat naar Limburg gestuurd. Medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis helpen sinds woensdag met het evacueren, het brengen en klaarzetten van veldbedden en het opvangen van mensen in het getroffen gebied.

Bij Roermond was de piek van de Maas vanmiddag rond 15.00 uur. Bij Venlo gebeurt dat komende nacht rond 03.00 uur. Dat is eerder dan de Veiligheidsregio verwachtte.

Ziekenhuis geëvacueerd

Een deel van bedrijventerrein Willem-Alexander in Roermond werd eerder  op de vrijdag al ontruimd. Volgens de gemeente gaat het om het deel dat het laagste ligt.

De evacuatie van grote delen van de gemeente Venlo gaat om 18.00 uur beginnen. Onder meer wordt in Venlo uit voorzorg een ziekenhuis geëvacueerd. Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten van het VieCuri ziekenhuis verplaatst naar omringende ziekenhuizen. In totaal gaat het om 200 patiënten. Er is onder meer hulp van defensie om de evacuatie spoedig te laten verlopen. Het ziekenhuis blijft in ieder geval tot maandag gesloten.

Hulpdiensten en de Mobiele Eenheid (ME) in Limburg zijn in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 juli doorgegaan met het ontruimen van dorpen en het evacueren van inwoners. Dat gebeurde in Roermond, delen van Maastricht, Eijsden-Margraten, Sittard-Geleen en Roerdalen. Het demissionaire kabinet heeft het gebied aangemerkt als rampgebied.

Ramptoeristen zoveel mogelijk geweerd

In Roermond hadden bewoners gerekend op evacuatie om 11.00 uur, maar zij werden om 7.00 uur al van hun bed gelicht. In de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck werden zo’n tienduizend inwoners geëvacueerd. Momenteel proberen tal van gemeenten met noodverordeningen ramptoeristen te weren die naar de gevolgen van de watersnood komen kijken.

De piek van het waterpeil in Zuid Limburg lijkt intussen achter de rug en het water daalt. Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Het hoge water verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie, waar het zaterdagavond de omgeving van Venlo bereikt. Zondagochtend bevindt het water zich tussen Limburg en Gelderland en later die dag passeert de golf Den Bosch.

Eerder vrijdag gaf de Veiligheidsregio Zuid-Limburg daarom aan dat de regio in een herstelfase was beland. Omdat het demissionaire kabinet het gebied heeft aangemerkt als rampgebied, kan de overheid sneller en meer hulp bieden. Bovendien kunnen inwoners met schade die niet door hun verzekering wordt gedekt bij de overheid aankloppen voor financiële compensatie. Het gaat weken duren voordat de precieze schade in kaart kan worden gebracht.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten donderdagavond een bezoek aan de zwaar getroffen stad Valkenburg. Ze namen de situatie in zich op en spraken met plaatselijke ondernemers.

Land van Maas en Waal maakt zich op voor water

Waterschap Rivierenland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zondag is er ook dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.

Volgens het schap bereikt de Maas in het rivierengebied dit weekeinde de hoogste stand die ooit is gemeten. Bij de Maas loopt het weilandengebied onder water. Het water zal tegen de Maasdijken staan, aldus het schap. Dat betekent dat het dorp Alem en de buurtschap Bern bij Zaltbommel op een eiland komen te liggen. Het schap sluit de hoogwaterwerende deuren in de Maasdijk bij Heerewaarden.

Ook het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan. De Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg gaat dicht. Deze keersluis in het Heusdensch Kanaal is gebouwd na het hoogwater van 1995 en in 2001 opgeleverd. Het is volgens het waterschap de eerste keer dat de kering wordt gesloten.

Duitsland: tientallen doden, onbekend aantal vermist

In Duitsland zijn door de overstromingen zeker 103 mensen gedood en wordt een onbekend aantal mensen vermist. De getroffen deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Diverse gebouwen zijn ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers proberen met helikopters en boten inwoners die op daken of in bomen vastzitten in veiligheid te brengen. ‘We hebben nog nooit zo’n ramp meegemaakt,’ zei Malu Dreyer, premier van de deelstaat Rijnland-Palts donderdag.

In de gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1.300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor velen onbereikbaar zijn. Zo’n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar geen toegang is tot drinkwater. In de stad Leverkusen (Noordrijn-Westfalen) moesten alle patiënten uit een ziekenhuis worden geëvacueerd.

Voor het Duitse leger is reddingswerk in de door overstromingen getroffen gebieden nu topprioriteit, zei minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vrijdag. Ze heeft alle militaire activiteiten die niet direct met buitenlandse missies te maken hebben tijdelijk stopgezet.

De militairen ondersteunen het reddingswerk met rond de vijfhonderd man in Noordrijn-Westfalen en zeker tweehonderd in Rijnland-Palts. Ze redden mensen, ontruimen gebouwen en distribueren brandstof en zandzakken, terwijl de politie zich toelegt op het bieden van bescherming en het voorkomen van plunderingen.

Bondskanselier Angela Merkel zei donderdag vanuit de Verenigde Staten, waar ze die dag president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, ‘geschokt’ te zijn door de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de ‘onvermoeibare’ hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie wegens de overstromingen.

België: 23 doden, vier vermist

In België heeft het noodweer zeker aan 23 mensen het leven gekost. Negentien mensen worden nog vermist. Autoriteiten waarschuwen dat het dodenaantal nog kan oplopen. Met helikopters en drones wordt naar mensen gezocht. De toestand in het overstromingsgebied is nog steeds kritiek. Een aantal dijken van de Maas kan het water nog maar amper aan. Vooral bij Maaseik is de toestand kritiek.

Ook in België is de ravage groot: bruggen en huizen zijn ingestort en veel inwoners moesten worden geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit. Koning Filip en koningin Mathilde brengen vrijdagmiddag een bezoek aan het zwaar getroffen Pepinster.

Voor dinsdag heeft het land een dag van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de overstromingen. De nationale feestdag, een dag later, wordt veel soberder dan anders.

Frankrijk betuigt steun

‘Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van het noodweer dat Duitsland, België, Luxemburg en Nederland hard heeft getroffen,’ twitterde de Franse premier Macron vrijdag. ‘Frankrijk is solidair tijdens deze beproeving.’

Frankrijk had al aangekondigd veertig militairen te sturen om te helpen in Luik, naast een helikopter en een onderzoeksteam. De Belgische regering had een beroep gedaan op het Europees systeem voor civiele bescherming. Inmiddels zijn meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk in België.

De Britse premier Boris Johnson had donderdag al uitgesproken geschokt te zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland en de Benelux-landen. Het Verenigd Koninkrijk staat klaar om hulp te bieden bij reddings- en herstelwerkzaamheden, twitterde hij.

Het Rode Kruis heeft vrijdag vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen via 070-445 888

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.