In beeld

Dorpen in Limburg overstroomd, bewoners geëvacueerd: foto’s & video’s

15 juli 2021

De provincie Limburg heeft te maken met enorme wateroverlast door hevige regenval. De Maas bereikt vandaag naar verwachting de hoogste stand in zeker honderd jaar.

De evacués in de regio verblijven in bomvolle hotels. De aanvoer van voedsel heeft vertraging opgelopen doordat vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een voedseltekort dreigt in de stad.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant van het Limburgse heuvellandstadje naar de westkant te gaan. Het oversteken van de rivier de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester.

Verder riep de burgemeester het Rijk op om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. ‘De schade is niet te overzien,’ zei hij. Van de omvang van de schade kan pas een realistisch beeld worden verkregen als het water weg is. ‘We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden.’

Noodverordening tegen ramptoeristen

Ook kondigde Prevoo een noodverordening aan, onder meer om ramptoeristen te weren. Daartoe bewaakt de mobiele eenheid de gemeentegrenzen. ‘Wij krijgen meldingen van hotels dat ze worden gebeld door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!’ zei Prevoo in een toelichting tegen de regionale rampenzender L1. Volgens de burgemeester zitten nog veel mensen vast in hun huis zonder stroom. Daardoor is geen communicatie meer mogelijk als hun mobieltjes leeg raken.

Ook in Roermond zijn honderden woningen ontruimd in verband met de wateroverlast.

Burgemeester Roel Wever van Heerlen steekt de inwoners van de Limburgse stad donderdag in een videoboodschap een hart onder de riem. De gemeente heeft mensen gevraagd om weg te blijven bij de dammen en niet op de zandzakken te gaan staan. De situatie is te onveilig. De gemeente heeft gratis zandzakken beschikbaar gesteld.

De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten wegens water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook is de A76 afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg. Tussen Maastricht en Luik rijden geen treinen doordat delen van het spoor onder water staan. Verder lijkt de overlast op het spoor vooralsnog mee te vallen.

Hoogste stand Maas ooit

Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) donderdagavond 3.000 kubieke meter water per seconde zal afvoeren. Daarmee komt het in de topvijf van hoogste waterstanden ooit in de Maas. Campings rondom de Maas, zoals bij Wessem en Roermond, zijn daarom ontruimd. Vee moet uit de wei.

De militaire inzet ter ondersteuning van de hulpverleners in Zuid-Limburg is met 24 uur verlengd tot vrijdag 18.00 uur, zo meldt een defensiewoordvoerder. Defensie is met 80 militairen en 12 voertuigen aanwezig in het gebied.

Ook zijn tientallen reddingswerkers uit verschillende regio’s in Nederland in Zuid-Limburg. Het gaat om 24 eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV), die in het door zware wateroverlast getroffen gebied onder meer helpen met het redden en evacueren van mensen.

Schadeverzekeraar Interpolis had donderdag rond 13.00 uur al zo’n vierhonderd schademeldingen binnen in verband met de extreme regenval in vooral Limburg. De verzekeraar gaat ervan uit dat dit aantal in de loop van donderdag verder zal oplopen, aangezien de wateroverlast nog steeds toeneemt. Er is nog geen schadebedrag bekend.

In een telefoongesprek met commissaris van de Koning Johan Remkes heeft koning Willem-Alexander de inwoners van Limburg zijn steun betuigd, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. De Koning is bijgepraat over de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende dagen.

Ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft haar steun uitgesproken. ‘Mijn gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers van de overstromingen in België, Duitsland, Luxemburg & Nederland en naar al wie zijn huis heeft verloren,’ twitterde ze donderdag. ‘De EU staat klaar om te helpen. Getroffen landen kunnen beroep doen op het Mechanisme voor Civiele Bescherming.’

De veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een noodnummer ingesteld voor spoedzaken die met evacuaties te maken hebben. Dat nummer is 043-6099234.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.